Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražské bienále Ve věci umění se vyrovnává s bolestí, násilím i starými traumaty. Kolik jich lze unést?

Bienále Ve věci umění 2022. Foto: Tomáš Souček
Bienále Ve věci umění 2022. Foto: Tomáš Souček

Galerie hlavního města Prahy představila 21. července druhý ročník bienále Ve věci umění, a to hned ve třech pražských lokacích. Pojítkem děl z celého světa je téma zranitelnosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Autoři bienále společně vybrali přes čtyřicet umělců z Česka i ze světa – a ve výstavních prostorách je tak k vidění přehled děl vzniklých dříve, ale i přímo, někdy velmi prostorově specificky, pro účely výstavy.

Výstavu připravila skupina kurátorů společně s iniciativou tranzit.cz, která působí mezinárodně a organizuje či zprostředkovává výstavy, přednášky, diskuse i umělecké rezidence.

Největší část přehlídky současného umění se rozprostírá v rozsáhlých výstavních prostorách GHMP v druhém patře Městské knihovny v Praze. Návštěvníci ale mohou zavítat také do Šalounova ateliéru nebo do prostor Všeobecné fakultní nemocnice, které jsou pro tuto příležitost nově zpřístupněné.

Pojítkem na první pohled nesourodé skupiny umělců je téma zranitelnosti. Výstava si půjčuje hlasy i perspektivy menšin, různých etnicit i genderů, lidí vyloučených ze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější