Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovákům závidíme levné hypotéky, oni nám zase úročení vkladů. Dá se toho využít?

Sazby Evropské centrální banky a České národní banky jsou daleko od sebe. Foto: Adobe Stock
Sazby Evropské centrální banky a České národní banky jsou daleko od sebe. Foto: Adobe Stock

Češi chtějí hypotéku ze Slovenska, Slováky zase lákají úroky na českých účtech, ale taková úroková turistika funguje jen omezeně. Výjimkou jsou slovenské hypotéky na investiční byty v Bratislavě, které si mohou pořídit Slováci žijící v Česku a stejně tak i Češi. Konverze a kurzové riziko mohou výhody českých úrokových sazeb na účtech smazat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Úrokové sazby na Slovensku a v Česku se v letošním roce výrazně liší. Zatímco Evropská centrální banka zvýšila úrokové sazby poprvé v červenci, Česká národní banka to stihla již několikrát a zašla podstatně dále.

V České republice již proto hypotéky vzrostly na více než pět či šest procent a na druhé straně české banky nabízejí spořicí účty s úrokovými sazbami čtyři nebo pět procent.

Na Slovensku hypotéky také podražily, ale stále jsou levnější, jejich výše se pohybuje kolem tří procent. A úrokové sazby z vkladů jsou zabetonované na nule.

Výsledkem je, že Češi Slovákům závidí levnější hypotéky a Slováci zase mohou toužit po českých sazbách na spořicích účtech.

Jak je to se slovenskou hypotékou

Poptávka po slovenských hypotékách je v Česku citelná. Slovenské banky potvrzují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Osobní finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější