Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bistro N: Jak vaří mileniálové. Souboj vánoček, z nichž jedna vás srazí na kolena

Bramborová vánočka stárne do krásy. Třetí den byla snad ještě lepší než ten druhý. Jak chutná čtvrtý den, bohužel nikdy nezjistíme, protože tak dlouho ještě nikomu nevydržela. Foto: Madla Gromovová, Deník N
Bramborová vánočka stárne do krásy. Třetí den byla snad ještě lepší než ten druhý. Jak chutná čtvrtý den, bohužel nikdy nezjistíme, protože tak dlouho ještě nikomu nevydržela. Foto: Madla Gromovová, Deník N

„Každá generace to má jinak. Nejprve se recepty předávaly ústní formou, pak ručně psané na papíře, nebo třeba na obalu od mouky. Někteří je objevovali v zahraničních kuchařkách, jiní v knihách po babičce. Já hledám na internetu,“ uvádí své dvě vánočky Madla Gromovová.

Možná vás zklamu, že se s vámi nepodělím o rodinný recept, který se už několik generací předával z matky na dceru, ale pravda je taková, že většinu jídel najdu na internetu a vařím podle instrukcí napsaných tam.

Je to pro mě praktičtější a přehlednější. Můžu hledat podle dostupných surovin, kontrolovat hodnocení, komentáře, prohlížet fotky a někdy přípravu zhlédnout i na videu. Klasický popis přípravy mojí babičky byl, že toho tam dá „tak akorát“, peče to tak dlouho, „dokud to není upečené“, a okoření to „jako vždycky“. To už pak není recept, ale detektivka. A přestože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bistro N

Jídlo a gastronomie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější