Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Rusové jsou pod tlakem. Už to nejsou oni, kdo vybírá místa hlavních bojů

Foto: Ukrajinský generální štáb
Foto: Ukrajinský generální štáb
  • Ukrajinci převzali takzvanou strategickou iniciativu. Nutí Rusy, aby přesouvali své jednotky podle toho, kde Ukrajina zahajuje protiútoky.
  • Podle analytiků ISW bude důležité, zda se Ukrajincům podaří postupovat současně na severu i na jihu. Ruské velení by pak stálo před obtížnými rozhodnutími.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 4. srpna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Další poškozená loď. Začínáme aktuální informací z pátečního rána. V Černém moři kousek od základny v Sevastopolu se kouří z další ruské vojenské lodě. Dokazují to fotografie a videa, které se objevily na sociálních sítích. Zda se tak děje v důsledku ukrajinského útoku, nehody, nebo jaký je důvod, zatím není známo.

Spekuluje se, že by mohlo jít o moderní ruskou hlídkovou loď „Vasilij Bykov“, která byla spuštěna na vodu teprve v roce 2017, ale to nebylo potvrzeno. Již koncem července se objevilo video, na kterém tato loď s ohořelým bokem vplouvá do Sevastopolského zálivu.

Útok ukrajinských vrtulníků. V noci na pátek se také objevily zprávy, že Ukrajinci podnikli několik útoků na ruské pozice v Chersonské a Kachovské oblasti. Mimo jiné údajně zničili několik zařízení protiletadlového systému S-300 a řadu armádních vozidel.

Informaci zveřejnila ukrajinská média s odvoláním na velení ukrajinské armády „Jih“, západní zdroje ji ale zatím nepotvrdily.

Jeden z útoků údajně provedli Ukrajinci pomocí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější