Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policista v kšiltovce ANO? To mě zděsilo. Nedomyslel, co může způsobit, říká policejní prezident

Nový policejní prezident Martin Vondrášek představil na tiskové konferenci své vize a priority. Foto: ČTK
Nový policejní prezident Martin Vondrášek představil na tiskové konferenci své vize a priority. Foto: ČTK

Policejní prezident Martin Vondrášek odsoudil úterní zákrok v jihočeských Borovanech, kde policisté zadrželi na mítinku šéfa ANO Andreje Babiše osmáka, který odnesl reproduktor. Jeden z policistů v civilu podle fotografií při zatýkání klečel chlapci na krku. „Cítím povinnost možná se i omluvit, ale zejména říci veřejnosti, že to, co bylo zveřejněno v souvislosti s prací policie, je krajně nešťastné, pro mě nepochopitelné a nepřijatelné,“ říká Vondrášek v rozhovoru s Deníkem N.

Co se v rozhovoru mimo jiné dozvíte:

  • Zda se policie za jednání svých lidí na jihu Čech omluví.
  • Jak Martin Vondrášek hodnotí, že kriminalista nosí na akci expremiéra Andreje Babiše propagační kšiltovku hnutí ANO.
  • Zda je podle policejního prezidenta v pořádku klekat na krk žákovi 8. třídy.
  • Jestli není podle něj namístě, aby na těchto akcích přestali být policisté v civilu a jejich místo zaujali uniformovaní kolegové.

Včera večer jste na Twitteru napsal, že jste v souvislosti se zákrokem policie v Borovanech během mítinku Andreje Babiše „naprosto znechucen“. Co vás na práci kolegů pobouřilo?

Vidím tam dva symboly, které jsem jako policejní prezident nechtěl nikdy vidět. Nejprve mě zděsilo, že policista ve službě, který má zajistit veřejný pořádek v době shromáždění, má na sobě čepici s označením nějakého politického subjektu. Proč má na sobě něco takového policista, který má být nestranný, v době výkonu služby dvojnásob?

Druhá věc je, že máme za sebou opravdu nelehké období v souvislosti se zákrokem v Teplicích. Byl ale podroben opravdu důkladné kontrole ze strany ombudsmana i ze strany GIBS, a ačkoli jsme nepochybili, provedli jsme poměrně dost významných opatření ve vztahu k taktice zákroku. Právě v případech, které se týkají agresivních jedinců, již kladou aktivní odpor a které poutáme k zemi.

Během těchto zákroků hrozí takzvaná poziční asfyxie, která zabrání pohybu dýchacích orgánů, a je zde riziko závažného poškození zdraví. Samozřejmě máme zásady, které mimo jiné říkají, že když to nejde jinak, nesmí být takový zákrok veden v oblasti krku.

Z fotografií ze zásahu na jihu Čech je ale patrné, že jeden z policistů na chlapcově krku klečel.

Je to jedna fotka a jedna mikrovteřina. Vůbec nevím, jestli to zakleknutí bylo vteřinové, nebo minutové. Také proto chci, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější