Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Pro jídlo i osm kilometrů. Jak před 110 lety vypadal první český skautský tábor

První český skautský tábor. Foto: Skautský archiv
První český skautský tábor. Foto: Skautský archiv

Od prvního českého skautského tábora uplynulo letos 110 let. Jaký měli tehdy táborníci program? Co jedli? A jaké prvky zůstaly dodnes? Prohlédněte si fotogalerii unikátních snímků, které Deníku N poskytl Skautský archiv.

Na jaře roku 1912 začal pedagog Antonín Benjamin Svojsík plánovat první skautský tábor. Ještě předtím vydal knihu s názvem Základy junáctví, kde shrnul teorii skautingu, který začal propagovat také přednáškami. Praxi měl do té doby pouze z víkendových výletů s žáky.

Pro myšlenku tábora se ale nadchl. Nazýval ho pokusnou kolonií a Zemská komise pro ochranu dětí mu tehdy na nákup vybavení poskytla 300 korun, přičemž průměrný měsíční plat byl v té době 40 až 50 korun.

Celého tábora se nakonec zúčastnilo 13 chlapců ve věku od 11 do 18 let. Účastníky prvního tábora získal Svojsík coby učitel žižkovské reálky –⁠ dnešního Gymnázia Karla Sladkovského –⁠ jak z řad svých studentů, tak zřejmě různými výzvami. Podle poznámek se snažil o: „malý počet, možno se věnovat programu, a ne jen hmotným starostem… různý věk a schopnosti, různí rodiče“.

Na tábor se skauti vydali konkrétně 13. července pěšky z Prahy. Jen cesta do Vorlovské hájovny nedaleko Lipnice nad Sázavou, kde našel tábor útočiště, zabrala skupině pět dní. Cestou se střídali s tlačením vozíku se zásobami – dvoukoláku, který vážil i s nákladem 300 kilo.

Na tehdejší dobu to byl velmi netradiční a dobrodružný podnik, a Svojsíkovi dokonce museli dát lékaři dobrozdání, že spát ve stanu na zemi je bezpečné. Své poznatky pak Svojsík zachytil nejen do deníku, ale zachovaly se i fotografie. Ty pocházejí ze Skautského archivu a Deníku N je poskytla organizace Junák – český skaut.

Hned první snímek zachycuje oficiálního zakladatele českého skautingu Antonína Benjamina Svojsíka (vpravo). Ten tábor vedl, jen musel čas od času odjet. Pak ho zastupoval jeho švagr Dolfíček Stránský.

Inspiraci pro první český skautský tábor našel Svojsík přímo ve Velké Británii, u zakladatele světového skautského hnutí Roberta Baden-Powella. I když věděl, že v českém pojetí bude první tábor o něco živelnější než britský, vojensky spořádaný. Foto: Skautský archiv

Denní režim měli táborníci jasně daný. „V táborech střídá se pravidelně práce s odpočinkem a náležitý zřetel věnuje se i spánku,“ zapsal si Svojsík. Obdobný rytmus skauti dodržují dodnes –⁠ už za Svojsíka děti v noci držely hlídky či se po obědě oddávaly polednímu klidu.

Jídlo si táborníci obstarávali i připravovali sami – zde chlapec opéká nad ohněm. Foto: Skautský archiv

Jako první vstávali ráno kuchaři, ostatní si mohli ještě o půl hodiny přispat. Dopolední

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější