Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dokázal vracet těžce závislé, zotročené lidi do života. O selhání něco věděl, svém vlastním

Adiktolog Jaroslav Skála
Adiktolog Jaroslav Skála

Seriál Česká inteligence 20. století: Byl synonymem boje proti alkoholismu v někdejším Československu. Ti, kterým pomohl zbavit se jejich návyku, ho vynášeli do nebes. Ti, kterým se to nepodařilo, ho proklínali a hovořili o něm jako o tyranovi, který v legendární protialkoholní klinice U Apolináře používá takřka drastické metody. Jaroslav Skála si přitom celý život vyčítal své „vlastní selhání“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Český lékař, když se povede, získá ke své odbornosti ještě charisma; a pokud je k tomu i výřečný, nebo dokonce psavý, zadělává si na lásku i u lidí, kteří se s ním osobně v životě nepotkali. Tak lidé dodnes čtou třeba knihy psychiatra Vladimíra Vondráčka: ať už ty, ve kterých kdysi popularizoval svou vlastní odbornost (namátkou v knize Fantastické a magické z hlediska psychiatrie), nebo jeho třídílné memoáry.

Ať už v nich psal Vondráček o čemkoli, čtenář se vždy mohl kochat plody autorovy volně levitující mysli. Nenapodobitelným způsobem spojovala nespojitelné. Tím, jak mísila závažné s banálním a ukazovala, čím vším také může být život, stvořila z Vladimíra Vondráčka Bohumila Hrabala české literatury faktu šedesátých a sedmdesátých let.

Málokdo si tehdy mohl dovolit takový pábitelský svéráz jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější