Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Miliony na účet i hájení prezidenta před „fašisty“ a „spiknutím“. Třetina oceněných má vazby na Zemana a jeho okolí

Foto: ČTK
Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman při příležitosti výročí 28. října ocenil celkem 41 lidí. Jména některých vyznamenaných již tradičně – a bylo tomu tak i za minulých hlav státu – vyvolala kritiku ve smyslu, že Zeman vyznamenává své blízké a přátele. Prošli jsme tedy seznam vyznamenaných a u nejméně 15 z nich jsme našli vazby mezi nimi a prezidentem Zemanem a jeho spolupracovníky. Jsou to lidé, kteří sponzorovali Zemanovu kampaň, popřípadě Stranu práv občanů, přátelé hlavy státu, jeho výrazní podporovatelé nebo jeho bývalý spolupracovník.

Jaroslav Strnad

Zakladatel koncernu Czechoslovak group, zbrojař Jaroslav Strnad v posledních letech poslal miliony jak samotnému Zemanovi před prezidentskými volbami, tak i Zemanově straně SPO.

Loni před prezidentskou kampaní poslal dva miliony korun přes firmu Dako-CZ, kterou vlastní spolu se slovenským podnikatelem ruského původu Alexejem Beljajevem. Zeman má ke Strnadovi blízko už mnoho let. Loni v březnu navštívil jeho společnost Excalibur Army ve Šternberku a před třemi lety otevíral novou halu Strnadovy někdejší společnosti Dako-Cz v Třemošnici. Během loňské návštěvy dostal prezident od Strnada dar – munici do tanku T-55.

Zemana Strnad podporuje dlouhodobě. Mezi lety 2013 a 2014 poslal 3,5 milionu korun straně SPO, která v té době nesla přídomek Zemanovci a jejímiž členy jsou prezidentovi nejbližší poradci Vratislav Mynář a Martin Nejedlý.

Jan Fencl

V Zemanově jednobarevné vládě zastával post ministra zemědělství. Se současnou hlavou státu jsou osobní přátelé, Zeman se tradičně účastní setkání s dalšími členy svého bývalého kabinetu u Fencla na statku. Reportéři ČT přinesli informaci, že Fencl je majitelem pozemků v Hodoníně, na kterých se potenciálně má stavět překladiště a přístaviště pro lodě. A to v rámci Zemanem dlouhodobě adorovaného projektu Dunaj-Odra-Labe.

Foto: ČTK

Pavol Krúpa

Prezident Zeman Krúpu ocenil za jeho boj se Zdeňkem Bakalou. Existuje zde ale také finanční vazba. Podnikatel Krúpa přes svoji společnost Arca Capital Bohemia sponzoroval Stranu práv občanů, v níž je Zeman čestným předsedou. V roce 2016 jí daroval 300 tisíc. Pro server iRozhlas potvrdil, že šlo o „vyjádření podpory panu prezidentovi“.

Jana Lorencová

Prezidentem vyznamenaná bývalá novinářka a poslankyně je jeho fanynkou. Veřejně Zemana podporuje. Na svém Facebooku například sdílela status, který „odhaloval spiknutí“ před prezidentskými volbami. Lorencová psala, že redaktor ostravského Rádia Čas vyslechl rozhovor mezi Jiřím Drahošem a Michalem Horáčkem. Ti se podle Lorencové měli domlouvat na tom, že po volbách po nějaké době přepustí pravomoci hlavy státu Miroslavu Kalouskovi, který se měl v mezidobí stát předsedou Poslanecké sněmovny. Což byl nesmysl (a neznalost ústavy), který vyvrátilo samo rádio. Celou věc popisoval server Manipulátoři.cz.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výročí 100 let od vzniku Československa

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější