Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ustoupit Rusům, spustit Nord Stream. Schröder přilétl z Moskvy jako holub míru a odpůrce sankcí

Gerhard Schröder s Vladimirem Putinem v Petrohradě během MS ve fotbale v roce 2018. Foto: Kreml, kremlin.ru
Gerhard Schröder s Vladimirem Putinem v Petrohradě během MS ve fotbale v roce 2018. Foto: Kreml, kremlin.ru

ANALÝZA: Na stránkách Kremlu není o údajné nedávné schůzce německého exkancléře Schrödera s ruským prezidentem Putinem ani slovo. Poslední společná fotografie je datována rokem 2018. A telefonicky spolu podle tiskové služby Kremlu hovořili 7. dubna 2019. Mluvčí Kremlu Peskov ale včera potvrdil setkání „starých přátel“. Prý jednali o energetické krizi v Evropě. Čí zájmy na schůzce Schröder zastupoval?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rusko je prý připraveno k rozhovorům a to, že Moskva „dovolila“ Ukrajincům vyvážet své obilí, je prý „první vlaštovkou“ svědčící o blížících se mírových jednáních mezi Rusy a Ukrajinci.

S takto optimistickou tezí se vrátil z Ruska bývalý německý kancléř z let 1998–2005 Gerhard Schröder.

V rozhovoru s německými novináři pokáral německého kancléře Olafa Scholze, že svými postoji a výroky šanci na mír hatí. Naopak jeho předchůdkyni Angelu Merkelovou pochválil za to, že v roce 2008 byla proti vstupu Ukrajiny do NATO.

Co Putin vzkazuje Evropanům

Byl v Moskvě už koncem července. Ubytoval se hned v sousedství sídla ruského ropného koncernu Rosněfť, v němž donedávna zaujímal přední pozici – v roce 2017 byl jednohlasně zvolen předsedou rady ředitelů s ročním příjmem 600 000 dolarů. Jeho jmenování tehdy nemohlo proběhnout bez rozhodnutí Kremlu.

Tu správnou pozornost si on a jeho poslední cesta na východ vysloužili až nyní – poté, co se v rozhovoru s německým Sternem a televizí n-tv osmasedmdesátiletý penzista

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Německo

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější