Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děti jako parťáci, jóga i méně trestů. Jak se změnily skautské tábory od Svojsíkovy premiéry

Skauti z Rožmitálu pod Třemšínem se snaží vytvořit prostředí, v němž každé dítě zažije úspěch. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Skauti z Rožmitálu pod Třemšínem se snaží vytvořit prostředí, v němž každé dítě zažije úspěch. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Od prvního tuzemského skautského tábora letos uplynulo 110 let. I když se od té doby tábory výrazně proměnily, některé prvky zůstávají. Ponořili jsme se do archivních materiálů a navštívili tábor v Rožmitále pod Třemšínem, abychom přinesli srovnání.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V ešusu bublá voda, hlouček dětí posedávajících v týpí kolem vařiče zvědavě nakukuje do nádoby. Uvnitř nevzniká guláš, ale přírodní kosmetika – ve vodní lázni se rozpouští kokosový nebo arganový olej, z nějž pak táborníci vyrobí krémy nebo balzámy na rty.

„Budu to používat na beďary,“ směje se jeden ze tří chlapců, kteří se spolu s asi deseti dívkami v horkém červencovém dni programu účastní.

V nedalekém vojenském stanu – hangáru – další skupinka probírá, jak poskytnout první pomoc raněnému. O kus dál v lese drnkají děti na kytaru své první akordy, na mechu u potoka se zase učí improvizovat nebo se dozvídají o cestách za prací do zahraničí.

Je libo meruňkový nebo kokosový olej? Skauti vyrábějí přírodní kosmetiku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Skautský tábor střediska v podbrdských lesích v Rožmitále pod Třemšínem se právě přehoupl do druhého týdne. Na první pohled se podobá jiným táborům v Česku, ale v řadě menších či větších detailů se od nich liší – skauti totiž všude mají své místní tradice a specifika.

Všechny však spojují společné kořeny: mají prapůvod v jednom dobrodružném měsíčním pobytu v přírodě, který uspořádal pedagog a zakladatel tuzemského skautingu Antonín Benjamín Svojsík. Bylo to přesně před 110 lety. Středoškolský učitel z žižkovské reálky se tehdy pod vlivem nadšení z návštěvy skautského tábora v Anglii rozhodl přinést tamní zážitky a metody do českého prostředí.

Sraz byl v sobotu 13. 7. 1912 před žižkovskou reálkou, pak se šlo pět dní pěšky do lesů u Lipnice nad Sázavou. Za táborníky vidíte stany, v nichž na měsíc našli svůj domov. Celkem postavili pět stanů: tři anglické sportovní a dva vojenské – rakouský a anglický, který se prý za dešťů osvědčil nejlépe. Kromě toho si postavili polní kuchyni, chýši na suché dříví i sklípek na uskladnění potravin a vykopali studánku. Foto: Skautský archiv

S třináctkou kluků od 11 do 18 let se proto v půli července 1912 vypravil na mýtinu v Orlovských lesích, nedaleko Lipnice nad Sázavou. „Byl to podnik naprosto mimo jakoukoliv tehdejší realitu. Tábořit v přírodě pod stanem vyzkoušelo v Čechách do té doby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Příroda

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější