Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Jak vypadají akce speciálních sil, které nasazují Rusové i Ukrajinci

Příslušníci ukrajinských speciálních sil vyzbrojení mimo jiné sovětským kulometem PM a německým kulometem MG3. Foto: SSO
Příslušníci ukrajinských speciálních sil vyzbrojení mimo jiné sovětským kulometem PM a německým kulometem MG3. Foto: SSO
  • Rusové ohrožují hornické město, u kterého se zastavila fronta během prvních bojů o Donbas v letech 2014 a 2015.
  • Následky útoku na ruský vlak: Ukrajinci zřejmě přerušili trať, po které byly zásobovány okupační jednotky v Chersonu.
  • Raketomety HIMARS nejsou jedinou věcí, která stojí za zničením ruských muničních skladů. Zdá se, že ukrajinské speciální jednotky hrají také důležitou, ale neviditelnou roli.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 2. srpna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Částečný úspěch Rusů na Donbasu. V posledních dílech seriálu Vývoj bojů jsme se více věnovali událostem na jihu v okolí okupovaného Chersonu, ale posledních několik dní ukázalo, že důležitým dějištěm zůstává i východ. Rusové zde působí dojmem, že si náhodně vybírali různá místa k útoku, přičemž jim to někde vyjde, někde ne. Tentokrát se rozhodli udeřit v oblasti, kde je od roku 2015 relativně stabilní fronta.

Hornické město Avdijivka, kde za éry Sovětského svazu postavili velkou továrnu na koks, bylo již před Putinovou invazí někdy označováno za nejostřelovanější místo na Donbasu. Je pod kontrolou Ukrajinců, ale nachází se v blízkosti města Doněck, které je centrem neuznané Doněcké lidové republiky. Ukrajinci vybudovali kolem Avdijivky obranné linie a Rusům se zřejmě podařilo vytlačit ukrajinské jednotky z jedné z nich.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě uvádí, že ruské síly zřejmě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější