Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spor o práva LGBTQ lidí štěpí koalici. Jaké scénáře jsou ve hře?

Jde nám o hodnoty, tvrdí politici z obou stran názorového spektra. Ilustrační foto: Unsplash
Jde nám o hodnoty, tvrdí politici z obou stran názorového spektra. Ilustrační foto: Unsplash

Analýza: Manželství pro všechny, ústavní definice manželství, nebo něco mezi. Otázky práv stejnopohlavních párů bude řešit Sněmovna i vláda. Jde o hodnotové téma, které rozděluje koalici a vyvolává ostré reakce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Předložení novely Listiny základních práv a svobod, která by kodifikovala manželství jako svazek muže a ženy, vyvolalo výraznou kritiku zejména u Pirátů. Nejmenší vládní strana chce podle svého předsedy Ivana Bartoše přijetí ústavní změny zabránit.

„Musíme to zastavit. Vláda k tomu nemůže dát neutrální stanovisko,“ řekl vicepremiér v pořadu Prostor X. Podle něj je návrh v rozporu s tím, jak se kabinet profiluje. „Vláda se odkazuje k humanismu, k odkazu Václava Havla,“ doplnil.

Piráti se v minulých dnech kvůli předložení novely strefovali do svých koaličních partnerů ze Spolu. „Ti samí, kteří říkali, že patříme na Západ, teď předkládají zákon, který fakticky zakáže manželství gay a lesbických párů,“ napsala strana na Twitteru.

K příspěvku vybrali fotografii, na které je i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta přitom podepsala spolu s dalšími poslanci koalice a hnutí ANO návrh na zavedení takzvaného manželství pro všechny.

Právě novelou občanského zákoníku, kterou již s neutrálním stanoviskem projednal kabinet Petra Fialy a která má změnu práv stejnopohlavních párů přinést, zdůvodňují navrhovatelé změny ústavy to, proč ji předložili. Manželství pro všechny se totiž nedostalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

LGBTQ

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější