Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Navzdory čínským hrozbám přistála Pelosiová na Tchaj-wanu. Čeká se na protitah Pekingu

„Vítejte na Tchaj-wanu, předsedkyně Pelosiová.“ Billboard v Tchaj-peji. Foto: Ťiang Jing-jing, AP/ČTK
„Vítejte na Tchaj-wanu, předsedkyně Pelosiová.“ Billboard v Tchaj-peji. Foto: Ťiang Jing-jing, AP/ČTK

Desetitisíce lidí sledovaly webové stránky pro pozorovatele letectví, aby na mapě zahlédli symbol letadla s předsedkyní americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. To doletělo na Tchaj-wan navzdory hrozbám komunistické Číny, že za její návštěvu ostrova USA zaplatí. Hra „Kde je právě teď Pelosiová?“ dnes zaměstnala uživatele internetu z mnoha koutů světa.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nancy Pelosiová, šéfka americké Sněmovny reprezentantů, přistála proti vůli Čínské lidové republiky na Tchaj-wanu. Událost je to o to významnější, že nikdo tak vysoce postavený ze Spojených států v zemi ohrožované Čínou za poslední čtvrtstoletí nebyl.

„Naše návštěva je jednou z několika delegací Kongresu na Tchaj-wanu – a v žádném případě není v rozporu s dlouhodobou politikou Spojených států, která se řídí zákonem o vztazích s Tchaj-wanem z roku 1979, společnými komuniké USA a Číny a šesti ujištěními,“ řekla Pelosiová po přistání v Tchaj-peji.

O tom, zda Pelosiová na tchajwanskou půdu skutečně vstoupí, nebylo do poslední chvíle jasno. Nejvíce informací přinášely tři největší tchajwanské deníky United Daily News, Liberty Times a China Times, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Tchaj-wan

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější