Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Byli jsme zaskočeni.“ Příběhem továrny, která měla sovětskou říši zásobit kovem i proletariátem

„Vyrobit“ bylo třeba především „socialisticky“ smýšlející kvalifikované dělníky. Foto: RIA Novosti
„Vyrobit“ bylo třeba především „socialisticky“ smýšlející kvalifikované dělníky. Foto: RIA Novosti

Rusko v éře Sovětského svazu prošlo rychlou modernizací, která ovšem občas měla poněkud kuriózní podobu a také svoje stinné stránky. Velmi plasticky to ukazuje kniha Magnetická hora: Stalinismus jako civilizace, jejímž autorem je Stephen Kotkin, profesor historie a mezinárodních vztahů na Princetonské univerzitě.

Kotkin líčí vznik průmyslového města Magnitogorsk, ležícího na hranici Evropy a Asie. Dodnes se v něm nachází největší firma na zpracování železa a oceli v Rusku. Kniha se však věnuje i tomu, jak v tomto městě a spolu s ním vznikala nová společnost.

Na daném místě se sice nachází Magnetická hora (Magnitnaja) s vysokou koncentrací železa, v okolí ale převažovala step. Tu se však komunističtí plánovači rozhodli porazit. „Poblíž Magnetické hory,“ deklamoval jeden z magnitogorských propagandistů, „se step stala bitevním polem. A step ustupuje, stepi už není.“ Na jejím místě začala růst gigantická ocelárna, závod, který se měl „vyrovnat tomu nejlepšímu v kapitalistickém světě“.

I proto tam sovětské orgány zvaly odborníky například z USA. Ti ovšem byli po vystoupení z vlaku v šoku, protože zjišťovali, že na místě nebyla ani

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Literatura faktu

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější