Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z Turecka až na Žítkovou. Uprchlíci hledají cestičky v kraji bohyň, v akci jsou i vrtulníky

Policisté nedaleko hranice se Slovenskem zadrželi skupinu čtyř uprchlíků. Zde jejich měsíční cesta končí. Foto: Michal Tomeš, Deník N
Policisté nedaleko hranice se Slovenskem zadrželi skupinu čtyř uprchlíků. Zde jejich měsíční cesta končí. Foto: Michal Tomeš, Deník N

V Česku v posledních týdnech roste počet zadržených nelegálních uprchlíků z Blízkého východu. Policisté na východě Moravy zvýšili počet hlídek, hranici se Slovenskem sledují i vrtulníky. V reportáži popisujeme situaci na místě i její příčiny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Měli namířeno do Německa, ale jejich cesta skončila o několik set kilometrů dřív – na autobusové zastávce v Bystřici pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku, vzdálené vzdušnou čarou zhruba pět kilometrů od hranice se Slovenskem.

„Já jsem z Palestiny, oni jsou ze Somálska a Sýrie,“ říká mladý uprchlík Essam a ukazuje na tři přátele. Na cestě jsou spolu již měsíc.

Zdravotní stav nejstaršího z nich se však před několika dny výrazně zhoršil, skupince proto bylo jasné, že dál nemůže pokračovat pěšky. Došli tedy na bystřickou stanici, kde jejich pouť prozatím skončila.

Celá scéna probíhá až rutinně, zvýšené množství uprchlíků totiž není nic, na co by místní policisté nebyli v posledních týdnech zvyklí. Uprchlíků si dvojice policistů všimla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější