Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Návrh na zakotvení manželství v ústavě překrucuje vědecké studie. Poslanci text zkopírovali od Aliance pro rodinu

Hlavní předkladatel návrhu Marek Výborný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Hlavní předkladatel návrhu Marek Výborný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Předkladatelé ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy v důvodové zprávě argumentují citacemi z vědeckých studií. Jedna z nich však vyznívá přesně opačně, než důvodová zpráva tvrdí, další se stejnopohlavními manželstvími vůbec nezabývá. Její autor, americký ekonom David Ribar, se od takového použití svého článku distancoval. Deník N navíc zjistil, že poslanci celou tuto pasáž zkopírovali ze staršího dokumentu spolku Aliance pro rodinu, který dlouhodobě vystupuje proti stejnopohlavním sňatkům.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Skupina 54 poslanců z různých politických stran předložila v polovině minulého týdne návrh na úpravu Listiny základních práv a svobod, který ústavně zakotvuje ochranu manželství jako svazku muže a ženy. Návrh se v podstatě shoduje s tím, který řešila Sněmovna v minulém volebním období.

Autoři však rozšířili důvodovou zprávu, která vysvětluje, proč je novela předkládána. Objevily se v ní tři nové pasáže. „Důvodová zpráva se upravovala s ohledem na debatu a diskusi, která se vedla v minulém volebním období. Myslím, že se i výrazně rozšířila,“ říká k tomu hlavní předkladatel Marek Výborný (KDU-ČSL).

Důvodová zpráva tak nově tvrdí, že návrh není diskriminační nebo že judikatura českého Ústavního soudu konstatuje konformní výlučnost institutu manželství.

Uvádí také řadu údajných vědeckých argumentů na podporu teze, že stejnopohlavní manželství ohrožuje vývoj dětí, které by manželé téhož pohlaví případně vychovávali. Jenže vyznění vědeckých prací překroutila.

Argumentuje například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější