Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Ukrajinci varují ruské železničáře, radí jim odmítnout službu ve vojenských vlacích

Ukrajinští představitelé se pochlubili úspěšným útokem na stanici Brylivka. Koláž: Denník N
Ukrajinští představitelé se pochlubili úspěšným útokem na stanici Brylivka. Koláž: Denník N
  • Ukrajinci hlásí úspěšný zásah vojenského vlaku desítky kilometrů od frontové linie.
  • Rusové mění plány na východě a snaží se vylákat Ukrajince k obraně Charkova.
  • Z Oděsy vyplouvá první loď s potravinami od vypuknutí války.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 31. července. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ukrajinci hlásí další zásah na jihu země. Pokud se potvrdí informace, které o víkendu zveřejnili ukrajinští představitelé, bude to pro Rusy v Chersonské oblasti znamenat další velkou komplikaci. V noci ze soboty na neděli Ukrajinci údajně zasáhli železniční stanici v obci Brylivka, která leží zhruba v polovině cesty mezi Krymem a městem Cherson.

Na místě byl údajně zničen také vojenský nákladní vlak se 40 vagóny, který převážel materiál pro okupační jednotky v Chersonské oblasti. „Ztráty na lidských silách nepřítele byly následující: asi 80 mrtvých a 200 zraněných,“ napsal Serhij Bratčuk, mluvčí ukrajinské regionální vojenské správy.

Většina informací, které se o útoku během víkendu objevily, pochází z ukrajinských zdrojů. Ale i západní analytici se domnívají, že zprávy jsou relevantní a že k útoku na vlak skutečně došlo.

Co by to znamenalo pro Rusy? Zasáhnout jedoucí vlak raketou je prakticky nemožné. V tomto případě Ukrajinci pravděpodobně vlak zasáhli, když stál ve stanici Brylivka. Jedná se o mnohem složitější operaci než například zásah mostu. Ukrajinci museli mít přesné informace o skutečném pohybu vlaku – pravděpodobně měli přímo na místě člověka, který potvrdil přesnou polohu.

Britský vojenský historik Chris Owen, jenž sleduje dění na Ukrajině, odhadl, že k útoku došlo v době, kdy vlak zastavil na vedlejší koleji – zřejmě aby se vyhnul protijedoucímu vlaku. Podle Owena je totiž trať přes Brylivku jednokolejná a vlaky zde na sebe musí čekat.

Je to jedna ze dvou železničních tratí mezi okupovaným Krymem a ukrajinským územím. Druhá trať ale leží o desítky kilometrů dále směrem na východ a je mnohem méně vhodná pro zásobování jednotek v Chersonu.

Důležitou otázkou tedy je, do jaké míry útok na stanici Brylivka ochromil železniční dopravu v oblasti.

„Zdá se, že škody jsou vážné. I když si dovedu představit, že Rusové budou schopni provoz obnovit během několika příštích dnů,“ napsal Owen.

Podle ukrajinských představitelů vlak převážel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější