Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Doma lidé také musí topit.“ Kalousek navrhuje platby za pobyt v nemocnici, podporují to i někteří ředitelé

Ilustrační foto: Karolína Poláčková
Ilustrační foto: Karolína Poláčková

Debatu o zavedení poplatku za pobyt v nemocnici rozvířil před několika dny místopředseda správní rady VZP Miroslav Kalousek. Zvýšení spoluúčasti ve zdravotnictví by přitom přivítali i někteří ředitelé nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví se ale chystá zavádět jinou formu spoluúčasti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zveřejnili minulý týden takzvané Desatero k uzdravení rozpočtu. V jednom z bodů doporučují, aby si zdravotní péči lidé častěji platili ze svého. Navrhují zvýšit spoluúčast ve zdravotnictví, alespoň za jídlo a hotelové služby ve zdravotnických zařízeních.

„Doma lidé také musí jíst a topit, tak by měli zdravotnickým zařízením něco přispět,“ řekl Deníku N Kalousek, který je místopředsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Kolik by si lidé měli za ubytování a stravu v nemocnici připlácet, aby to bylo poznat na státním rozpočtu, ale říci nechce.

„Mám představu, jakou částku bych napálil já, a tudíž i číslo, kolik by takový krok přinesl peněz. Ale konkrétní sumu vám neřeknu, protože k tomu nemám politickou odpovědnost. To musí říct politici, jestli by šlo o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější