Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokud Západ vydrží, Rusko směřuje ke katastrofě. Vědci zhodnotili vliv sankcí na ruskou ekonomiku

Ruský prezident Putin během vojenské námořní přehlídky v Petrohradě. Foto: Kreml, kremlin.ru
Ruský prezident Putin během vojenské námořní přehlídky v Petrohradě. Foto: Kreml, kremlin.ru

Sankce ruskou ekonomiku ničí obrovským způsobem, napsali ekonomové z Yaleovy univerzity v první studii o jejich vlivu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když Rusko spustilo invazi na Ukrajině, západní země vůči němu expresně zavedly tvrdé sankce. Prezident Vladimir Putin však opakovaně tvrdí, že víc než Rusku škodí Evropské unii a Spojeným státům.

Tento narativ si osvojila část evropských lídrů včetně například maďarského premiéra Viktora Orbána, ale i někteří komentátoři v denících utvářejících veřejné mínění, jako je britský levicový Guardian. Skupina pěti ekonomů z Yaleovy univerzity ale tvrdí, že nemají pravdu. Jejich studie však ještě neprošla recenzním řízením.

„Sankce ve skutečnosti jeho ekonomiku ničí obrovským způsobem,“ tvrdí výzkumníci.

Německo není nejlepší příklad

Experti z Yaleovy univerzity přicházejí s první významnou akademickou prací, která sumarizuje vliv sankcí na ruskou ekonomiku. Ekonomové říkají, že ve společenské debatě se o něm šíří mnoho velkých mýtů, které se na 128 stranách

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Sankce proti Rusku

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější