Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: O čem vypovídá mizerná argumentace zastánců ústavního zakotvení manželství

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslanci předložili návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy, v důvodové zprávě přitom překrucují vědecké studie. Napětí mezi Srbskem a Kosovem se znovu vyostřuje. A požár v Hřensku nepřinesl dolní komoře takové poučení, v jaké bychom doufali.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Štěpán Vojtěch.

Kulturní války se slepými náboji

Zda má být manželství svazkem jen muže a ženy, anebo bychom měli tento institut otevřít i párům stejného pohlaví, je hodnotová otázka, na kterou si každý může odpovědět podle svého přesvědčení. Jakmile se ale odpůrci „manželství pro všechny“ pokoušejí svůj postoj podpořit vědeckými argumenty, ukazuje se, že v rozumné debatě ztrácejí.

Poslední ukázkou této bezradnosti je důvodová zpráva, kterou skupina poslanců v čele s Markem Výborným, Markem Bendou nebo Vlastimilem Válkem předložila k návrhu, jímž chtějí manželství zakotvit v ústavě jako svazek muže a ženy – a zablokovat tak snahy o rozšíření institutu i pro homosexuální páry.

Zpráva nejenže vychází z převážně zastaralých studií, odkazuje se ale i na text, který závěru autorů návrhu přímo odporuje. To je případ

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější