Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vidět hořet Říp a zemřít. Požár způsobí v lese fantastickou změnu, říká ekolog

"Pokud to necháme být, bude z toho nakonec nový fantastický les," říká Ondřej Sedláček. Na snímku zmlazující les po požáru v Jetřichovicích na Havraní skále. Foto: Národní park České Švýcarsko
„Pokud to necháme být, bude z toho nakonec nový fantastický les,“ říká Ondřej Sedláček. Na snímku zmlazující les po požáru v Jetřichovicích na Havraní skále. Foto: Národní park České Švýcarsko

„Z hlediska národního parku a dynamiky jeho ekosystémů se opravdu nemohlo stát nic lepšího. Zní to asi drsně, ale vyjadřuji se jen a pouze k tomu, co se přihodilo v přírodě,“ říká ekolog a biolog Ondřej Sedláček. Patřil k prvním českým expertům, kteří prosazují kontrolované požáry jako součást lesního managementu.

Na co se v rozhovoru také ptáme?

  • Jak se bude proměňovat spálená krajina?
  • Proč ekologové vítají oheň v lese s nepokrytým nadšením?
  • Zabránil by požáru předchozí kontrolovaný požár?
  • Kdy je dobré kontrolovaný požár využít?
  • Přežila požár zvířata?
  • Proč by chtěl vidět hořet Říp?
  • Co by se teď rozhodně nemělo dít?
  • Proč nemá rád řeči o lese jako „balzámu na duši“?

Co vás napadlo, když jste viděl zprávy o požáru v Národním parku České Švýcarsko?

Tři věci. Zaprvé, že to není překvapivé. Dalo se očekávat, že bude hořet, i když asi ne v takovém rozsahu. Na mapě pravděpodobnosti vzniku ohně svítí České Švýcarsko červeně.

Proč?

Ta krajina je velmi dynamická. Pískovec, strže, bory, které jsou od pradávna udržované právě dynamikou ohně. Už před příchodem člověka tam byl podle paleoekologů oheň velmi často. A je celkem jedno, jestli to zapálí člověk, nebo blesk, i když ten u nás způsobí jen asi dvě procenta požárů. Zbytek člověk nebo „se neví“.

Nedbalost lidí tvrdě odsuzuju

A když „se neví“, byl to člověk…

Většinou ano. Jestli tam někdo odpinknul vajgl nebo si udělal ohýnek, je to nezodpovědné, ale k požáru by jednoho dne došlo tak jako tak. Za rok, za tři roky nebo za patnáct let. Není to omluva, ale fakt.

Podmínky Českého Švýcarska – a samozřejmě v době extrémního sucha a horka, které jsou důsledkem klimatických změn – jsou k tomu velmi náchylné. Ve většině lesů hoří především opadanka a podrost a požár se šíří spodem, nemusí skočit do koruny. V dynamické krajině Českého Švýcarska to skočí do korun raz dva. A požár je pak dynamičtější.

Zadruhé mě nepřekvapilo, že se mluví o katastrofě a apokalypse, i když to z ekologického pohledu v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Příroda

Rozhovory

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější