Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Co se stane, když Spojené státy dodají Ukrajincům balistické rakety

Ukrajinci na řadě míst odrazili ruský útok, konec války ale na dohled není. Foto: ČTK/AP
Ukrajinci na řadě míst odrazili ruský útok, konec války ale na dohled není. Foto: ČTK/AP
  • Nebudeme posílat vojáky do velkých útoků, řekl poradce ukrajinského prezidenta.
  • V USA roste tlak na vyzbrojení Ukrajinců balistickými raketami ATACMS, které by mohly zasáhnout například ruské základny na Krymu.
  • Nedostatek pozemních jednotek nutí Rusy zajišťovat některé úseky fronty žoldáky z Wagnerovy skupiny.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 28. července. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Rusové brání jih. V Chersonské oblasti se Rusové pokusili o pozemní útok na ukrajinské pozice, ale podle ukrajinského generálního štábu se jim to nepodařilo.

Ukrajincům se v posledních týdnech podařilo osvobodit několik vesnic v tomto regionu, Rusové se nyní snaží tyto zisky smazat. Na mnoha místech jižní fronty pokračovalo dělostřelecké ostřelování. Ruské dělostřelectvo se zaměřilo zejména na předmostí u řeky Inhulec severovýchodně od Chersonu, které se Ukrajincům podařilo vybudovat v druhé polovině července.

Olexij Arestovyč, poradce ukrajinského prezidenta, se ve svém denním shrnutí rovněž zabýval taktikou Ukrajinců. V podstatě potvrdil to, co odhadovali někteří západní pozorovatelé, že Ukrajinci nevidí smysl v masivním pozemním útoku, při kterém by se postavili proti ruským obranným liniím. Místo toho se snaží vyčerpat a rozdělit okupační jednotky dálkovými útoky na mosty, zásobovací trasy nebo sklady.

„Nehodláme posílat naše vojáky do velkých útoků. Nejdříve se ujistíme, že Rusové nemají žádné palivo, munici ani velení, a pak nastoupí naše pěchota. Ještě jsme nedosáhli úrovně NATO, kdy můžete nepříteli způsobit většinu škod na dálku, ale už se k tomu blížíme,“ řekl Arestovyč.

Zapamatujte si novou zkratku: ATACMS. Jedná se o zkratku Army Tactical Missile System, což je řada amerických taktických balistických raket krátkého doletu. Jedná se o rakety, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější