Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tommy Robinson viní BBC z manipulace. Mezi extremisty je jeho film Panodrama hit, ale z manipulace usvědčuje jen svého autora

Záběr z filmu Panodrama. Zdroj: YouTube
Záběr z filmu Panodrama. Zdroj: YouTube

ANALÝZA: Mezi příznivci britského krajně pravicového aktivisty, který si říká Tommy Robinson, koluje hodinový film s názvem Panodrama, v němž autor slibuje odhalit údajné manipulace televize BBC proti jeho osobě. Materiál je k dispozici i s českými titulky a jako údajný důkaz o zmanipulovanosti mainstreamových médií ho sdílejí i české antisystémové stránky a skupiny. Deník N „dokument“ zhlédl a analyzoval.

Prominentní aktivista s bohatou kriminální minulostí, jehož skutečné jméno je Stephen Yaxley-Lennon, představil film před necelým měsícem na velkoplošné obrazovce zhruba čtyřem tisícům demonstrantů před jedním z hlavních sídel BBC u Manchesteru. Od té doby má film jen na jeho youtubovém účtu přes půldruhého milionu zhlédnutí. Sdílejí ho Robinsonovi fanoušci po celém světě včetně Česka.

Název filmu – Panodrama – odkazuje na investigativní pořad BBC Panorama, který o Robinsonovi připravuje reportáž. Právě ta má být podle aktivisty zmanipulovaná. Deník N zjišťoval, zda hodinový materiál skutečně obsahuje důkazy o neetických praktikách britské veřejnoprávní televize.

V pozadí vzniku filmu je „dvojí zrada“ Robinsonovy spolupracovnice, která ve filmu figuruje jako Lucy. Na tu se obrátili reportéři BBC, protože se dozvěděli, že se s Robinsonem rozešla ve zlém. Chtěli od ní získat informace. Jenže Lucy se s Robinsonem usmířila a o kontaktu s BBC mu řekla. Od té chvíle fungovala jako jeho agent.

Dvojice připraví BBC dvě pasti. První z nich je následující – Lucy pošle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější