Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když sám znamená opravdu sám: Kdo ve skutečnosti ukradl cyklistovi Polmanovi vítězství?

Daniel Polman v cíli ještě jako vítěz. Foto: Danielpolman.com
Daniel Polman v cíli ještě jako vítěz. Foto: Danielpolman.com

Je to brutální sportovní disciplína, po fyzické i psychické stránce. Daniel Polman z nejsevernějšího bodu Norska na jih Španělska ujel 7400 kilometrů. Skoro 25 dní trávil denně v sedle okolo 20 hodin, jenže pak o své vítězství v nejdelším cyklistickém závodě světa kvůli doprovodu fotografa přišel. „Je to největší křivda, které se mně v životě dostalo,“ říká Daniel Polman po vyřazení z výsledkové listiny. Deník N oslovil soupeře českého cyklisty, zkušené závodníky i pořadatele obdobných závodů, aby rozklíčoval, co ve skutečnosti stojí za hořkým koncem jednoho nezvyklého závodu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Co se na trati závodu NorthCape – Tarifa Bike Race vlastně odehrálo? Vše se točí okolo Polmanova fotografa, jenž českého cyklistu na trati doprovázel. Organizátor se o jeho přítomnosti dle svých slov dozvěděl pár hodin před závodem, nicméně mu focení na trati povolil s tím, že nebude fotit pouze Polmana, ale všechny závodníky.

„V průběhu závodu jsem však zjistil, že váš fotograf tuto naši dohodu nedodržuje. Zakázal jsem vám tedy, aby vás od průjezdu závodu Českem kdokoliv následoval,“ napsal pořadatel Andreas Buchs ve svém jediném vyjádření (na otázky zaslané Deníkem N neodpověděl), v němž Polmanovo škrtnutí z výsledkové listiny obhajoval.

Podle Buchse fotograf jeho rozhodnutí nerespektoval a Polmana na trati fotil i dál. Organizátor českého závodníka nařkl z podvodu, podmíněně ho vyloučil ze závodu a tři dny po původně vítězném projetí cílem ho vyřadil z výsledkové listiny a přeřadil do kategorie neklasifikovaných.

„Rozdíl oproti diskvalifikaci je ten, že vaše mezičasy i celkový čas zůstanou jako viditelné, jste tak vedený jako jezdec, který závod dokončil. Není vám však dovoleno používat v souvislosti se závodem slova jako vítěz, první a ani žádný podobný ekvivalent. Toto rozhodnutí nelze nijak napadnout. S respektem k vašemu výkonu věřím, že ho pochopíte,“ vzkázal Buchs Polmanovi. A to se nestalo.

Buchs se zamotal do své vlastní argumentace (Polmanovi například vyčítal pomalý čas v sektoru, na kterém upadl a krvavé zranění musel řešit u doktora), český jezdec cítí obrovskou křivdu a vše ještě vyhrotili fanoušci, kteří se na sociálních sítích nevybíravě pustili do pořadatele. Proč kvůli tak zdánlivě malicherné situaci k celé kontroverzi vlastně došlo?

Přijede manželka s buchtami

K odpovědi je třeba trocha

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější