Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Země je jako bohyně, které jsme na obtíž. Zemřel tvůrce hypotézy Gaia, jenž přispěl k ekologickému vědomí lidstva

James Lovelock v roce 2005. Foto: Bruno Comby, CC-BY-SA 1.0
James Lovelock v roce 2005. Foto: Bruno Comby, CC-BY-SA 1.0

V den svých sto třetích narozenin zemřel James Lovelock, autor hypotézy, že celá naše planeta je jedním obrovským živým superorganismem, který se o sebe umí postarat. Vyprávět o Lovelockově díle nelze jinak než klikatě a s mnoha odbočkami, protože takový byl i jeho život.

Představte si planetu porostlou samými sedmikráskami. Vyskytují se tam ve dvou variantách: jedna má bílé květy, jedna černé. Černým více svědčí nižší teplota, bílým vyšší. Elementární fyzika říká, že černá barva pohlcuje více sluneční energie než bílá – ta zas ve větší míře sluneční paprsky odráží.

Sedmikrásek je tolik, že svou barvou ovlivňují, jak se celá planeta zahřívá. Když převládají černé, bude se pohlcovat více energie a planeta se začne oteplovat. Tím pádem přibude bílých sedmikrásek na úkor černých – černé teplo nerady, bílé rády. Převaha bílých sedmikrásek ale oteplování zastaví, protože světlo se od nich odráží. Mírně se ochladí, což povzbudí růst černých… a tak dále. Sedmikrásky fungují jako termostat, udržují teplotu poblíž nějakého rovnovážného bodu.

Co je nejdůležitější, takový sedmikráskový svět si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější