Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zatímco ruští vojáci na Ukrajině zabíjejí, běžní Rusové navštěvují Louvre. Pobaltí s Finskem to chtějí omezit

Soňa Plotnikovová s otcem v Benátkach a na Istrii. Foto: soniaplotnikova, Instagram
Soňa Plotnikovová s otcem v Benátkach a na Istrii. Foto: soniaplotnikova, Instagram

Rusové válčí a zabíjejí na Ukrajině, jiní Rusové si jezdí na výlety a dovolené do Evropské unie. Výrazně jich přibylo ve Finsku, často překračují i hranice estonské. Zejména v těchto zemích se množí názory, že je to v dané situaci nevhodné. Ačkoliv ale země jako Česká republika Rusům víza nevydávají, občané Ruské federace mohou se schengenskými vízy z jiných zemí cestovat po celé EU.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Snímky zachycují mladou ženu, která si užívá léto na terase opulentního hotelu na chorvatské Istrii a na palubě lodi v benátském kanálu. Na sociálních sítích se Soňa Plotnikovová svým 127 000 sledovatelům ráda pochlubí luxusní dovolenou, kterou tráví s otcem Vladimirem v Evropě.

Její fotografie vzbudily vášně ze dvou důvodů. Prvním je, že mnozí si jejího otce Vladimira Plotnikova spletli s Vladimirem Plotnikovem, který je poslancem ruské dolní komory parlamentu – Státní dumy – za Putinovu stranu Jednotné Rusko. Tento politik je na sankčním seznamu EU, a proto se mnozí ptali, jak se mohl dostat do Evropy.

EU uvalila sankce na 351 členů ruského parlamentu poté, co ještě před ruskou agresí hlasovali pro uznání tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky, které jsou od roku 2014 pod kontrolou separatistů a Moskvy. Unie má na sankčním seznamu 1158 lidí ruské národnosti s cílem vyvíjet tlak na Kreml.

Kromě prezidenta Vladimira Putina

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Evropská unie

Pobaltí

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější