Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Kdo v čem uspěl, co se možná daří a co se nepovedlo

Koláž titulních stran Deníku N. Foto: Deník N
Koláž titulních stran Deníku N. Foto: Deník N

Berlín. Krym. Varování slovenských prezidentských voleb i slovenských cen ubytování během MS v hokeji. Bidenovo prezidentské uklouznutí. Sníh, zasněžování a oteplování. „A nyny si prosfištyme celé fjety,“ říkali Egon a Karl v Alles Gute. Dnešní dění v Deníku N i za jeho hranicemi pro vás přefiltroval Jan Kudláček.

Novináři z Investigace.cz pokračují v povedeném rozkrývání kriminálního pozadí pračky na peníze z ruského státního rozpočtu označované jako Troika. Její chapadla sahají až do České republiky. Dnešní část se týká tajemné Rezidence Panorama nad pražskými Radlicemi. Článek Jakuba Šimáka a Lukáše Nechvátala jde po stopách černých peněz, které mohly vést ke koupi pražských bytů…

I kulturou je živ člověk. Povedla se prý čerstvá divadelní adaptace románu Berlín Alexanderplatz od Alfreda Döblina ve VILE na pražské Štvanici – a mohla by zaujmout fanoušky seriálového hitu Babylon Berlin. Píše o ní Vladimír Mikulka.

Všechno je relativní: co se jednomu povedlo, je pro druhého neštěstí

Slovenští voliči vyřadili z boje o funkci prezidenta extrémní, protisystémové kandidáty Štafana Harabina a Mariána Kotlebu. Úřad prezidenta však není pro chod státu tak důležitý jako parlament a vláda. Podle sociologů je na Slovensku vůle po změně. Jenže je změna, a změna. V sobotu volila čtvrtina zúčastněných Slováků antisystém. A do roka budou volby do Národní rady… Přečtěte si, co hrozí. Harabin může být dnes smutný, a napřesrok slavit.

Soudce, bývalý člen vlády a kandidát na slovenského prezidenta Štefan Harabin. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Dnes je to už 5 let, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Ruské ministerstvo zahraničí se na Twitteru pochlubilo fotografií hlavy státu na okupovaném území, kde mimo jiné otevřela dvě elektrárny (erömü).

Ruský prezident Vladimir Putin na Ruskem okupovaném ukrajinském Krymu v rámci oslav 5. výročí anexe. Zdroj: tweet ruského ministerstva zahraničí

Ve Svitávce na Blanensku měli postavit dva chráněné domy pro lehce mentálně postižené lidi. Nepostaví. Místní se jich bojí, duševně nemocní prý můžou být nebezpeční, a tak městečko i kraj od plánu ustoupily. Jeden z obyvatel se prý z představy nových stálých sousedů „málem zhroutil“ a jeho žena „chodila z práce s pláčem“. Nakonec se odpůrci rozrostli na 300 z 1800 obyvatel a podle jednoho z nich má ředitelka domova pro postižené „shořet v pekle“… Není to vůbec jednoduché téma, a proto reportáž jela do Svitávky sepsat Jana Ustohalová.

Co se komu už asi brzy povede

Zajímavý vývoj nabrala i nejvyšší fotbalová liga, a tak kolega Pavel Procházka rozebírá, co jediného by už asi jen mohlo připravit o titul mistra republiky Slavii a po čem – tak jako v Cimrmanově operetě Proso jednooká dcera generála Jusupiče – pošilhává Sparta.

Někteří Slováci si přivydělají. Ale jen během 16 dnů: od 10. do 26. května. A jen v Košicích a Bratislavě. Tehdy a tam se totiž uskuteční mistrovství světa v ledním hokeji. A to je sportovní událost roku jak na Slovensku, tak i pro mnoho Čechů. Jestli jste tam chtěli vyrazit a ještě jste se nezabývali ubytováním, nepotěšíme vás. Rozbijte prasátko, bude to drahé. Hotely už jsou na MS plné. Na kolik přijde ubytování v soukromí, se dozvíte v článku Denníku N. Snad

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější