Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přijdou do Prahy další Gray Manové? S novým rozhodnutím vlády o navýšení filmových pobídek téměř jistě

Orlando Bloom a Cara Delevingne v seriálu Carnival Row. Foto: Amazon
Orlando Bloom a Cara Delevingne v seriálu Carnival Row. Foto: Amazon

Zástupci české audiovize v poslední době v médiích opakovaně avizovali nespokojenost s aktuálním nastavením systému filmových pobídek. Nyní se s ministerstvy kultury a financí dohodli na změně, která by měla udržet zájem zahraničních štábů o natáčení v Česku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ve středu se zástupci Asociace producentů v audiovizi (APA) a ministerstev kultury a financí dohodli na navýšení systému filmových pobídek o 570 milionů korun pro tento rok. S další podporou se pak počítá v letech 2023 až 2024. Aktuální řešení je provizorní, čeká se na reformu celého systému, která ale přijde až s transformací Státního fondu kinematografie v Audiovizuální fond a s novelizací zákona o audiovizi.

Státní fond kinematografie měl doposud rozpočet na filmové pobídky ve výši 800 milionů korun. Zvýšenou poptávku zahraničních štábů obvykle jednorázově pokrýval navyšováním roční částky až o 500 milionů. Letos v lednu byl ale příjem žádostí o filmové pobídky pozastaven z důvodu škrtů ve státním rozpočtu.

„Dosavadní systém filmových pobídek se v posledních letech přežil,“ říká ministr kultury Martin Baxa. Audiovizuální trh podle něj prošel dramatickými změnami a požadavky zahraničních produkcí strmě stoupaly.

Minulé vlády navíc podle Baxy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kulturní politika

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější