Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Británie je v háji, hrozí tam občanská válka. Klaus v Unii nikoho nezajímal, proto ji nenávidí, říká europoslanec Poc

Pavel Poc. Foto: Adam Hecl, Deník N
Pavel Poc. Foto: Adam Hecl, Deník N

Deník N bude postupně přinášet rozhovory s lídry kandidátek pro volby do Evropského parlamentu, a to pouze politických stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Jako první se představuje sociální demokrat a jediný biolog mezi českými europoslanci Pavel Poc.

Čí je to vina, že volby do Evropského parlamentu Čechy moc nezajímají?

Já nevím, jestli je to vina. Je to spíš složitý rébus.

A proč ho neumíte vyřešit? Minule dorazilo k urnám 18 procent voličů.

Tohle bylo při vší úctě dost nefér. To bych se mohl úplně stejně zeptat já vás, proč to neumíte vyřešit vy, protože zodpovědnost neleží jenom na nás, na europoslancích.

Máte pocit, že se média nevěnují evropské problematice, evropským volbám?

Mám pocit, že teď se média zaplaťpánbůh začala evropské problematice věnovat. A je to moc dobře. Cítím to poslední rok a půl, možná rok. Kdyby to tak bylo třeba i to minulé období, asi bychom s účastí byli někde jinde.

To jsem nečekala, že to hodíte na média. Ani voliče ČSSD neumíte moc oslovit. Účast ve volbách do Sněmovny byla mnohem vyšší než do EP. Když vy sedíte v Bruselu, nemá se ČSSD věnovat vysvětlování, oslovování, edukaci vašich vlastních voličů? A jak byste voliče vyzval, aby k volbám přišli?

Rozumím. Ale já se bráním jakémukoli hledání viny. Jít k volbám je přece společný zájem nás všech.

Proč je podle vás česká společnost tak euroskeptická? A snad za tím také nevidíte média.

Vy byste mě odsoudila k nějaké odpovědi, ale přece každý na tom má nějaký díl. Já vím, že v rozhovoru se vy ptáte a já odpovídám – a je to trochu jako u soudu.

Já vás nesoudím. Jen se z vás snažím dostat nějakou konkrétní odpověď.

Konkrétní odpovědi dávám rád. Když v roce 2004 Česko vstupovalo do Evropské unie, byli v zásadě všichni nadšeni. Pak najednou přišla politická reprezentace v čele s Václavem Klausem, která zjistila, že v Unii nebude hrát první housle. A když, tak ne hned. Klaus podával přihlášku, jenže nečekal, že tam bude páté kolo u vozu a nebude nikoho zajímat. V tu chvíli – protože je neuvěřitelný a totální „jájin“ – začal Unii k smrti nenávidět. A deset let svého mandátu do ní kopal. A že u toho lhal, o tom si vůbec nebudeme nic nalhávat.

To je všechno? Kvůli tomu Češi nemají o evropskou politiku zájem?

Druhá příčiny euroskepse jsou vlády ODS. Bez debaty. Pánové Zahradil a další, kteří dnes říkají: „My jsme proevropští, ale jsme reformátoři!“, deset let nedělali nic jiného, než že plivali na Unii. To se dá doložit. Toryové jsou dnes úplně zoufalí z toho, kam dotlačili Velkou Británii. Ta země je v háji, což říkám s plnou zodpovědností, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější