Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ženu na vozíku ve vlaku posadili do bufetu, na hlavu jí padaly plechovky piva

Zorka Lednárová v kupé pro imobilní, ze kterého udělali bufet. Foto: Facebook Zorky Lednárové
Zorka Lednárová v kupé pro imobilní, ze kterého udělali bufet. Foto: Facebook Zorky Lednárové

Personál rychlíku z Prahy do Bratislavy nastěhoval do kupé pro imobilní cestující minibar. Ženu na vozíku chtěli posadit do úschovny zavazadel. Když si stěžovala, řekli jí, že je to běžné. „My to tady takhle máme, že vozíčkáři cestují tam,“ dozvěděla se od průvodčího. Slovenská Železniční společnost vysvětluje, že jde o nepřímý důsledek nedostatku vozů, chybu podle ní udělaly České dráhy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když Zorka Lednárová nastupovala v Praze na mezinárodní rychlík do Bratislavy, připravovala se na nejhorší. Obvykle si s sebou bere zásoby vody a jídla, kdyby se ve vlaku porouchal pojízdný bufet. Lednárová trpí svalovou dystrofií a pohybuje se na vozíku – nemůže přejíždět z vozu do vozu a zajet si pro jídlo do restauračního vozu.

Sochařka, která pochází ze Slovenska, žije dlouhá léta v Berlíně a pravidelně cestuje domů za rodinou. Devět z deseti cest slovenskými vlaky jsou pro ni hrozné zážitky, na které se snaží rychle zapomenout. Ilustruje je i to, že Lednárová už začala uvažovat o plenkách pro dospělé.

Je to přitom aktivní žena a umělkyně, která se navzdory těžké nemoci snaží užít si života. Ale když se ve vlaku porouchá toaleta pro imobilní, nemá žádnou jinou možnost. Kvůli nemoci musí na toaletu chodit častěji, a pokud to nemůže udělat během pětihodinové cesty, musí snášet velké bolesti.

Zorka Lednárová. Foto: Vladimír Šimíček, Deník N

Cesta, kterou zažila v neděli, však překonala i její dosavadní špatné zážitky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější