Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Diagnózu ADHD u sebe odhalila až na vysoké škole díky TikToku, nyní o ní šíří osvětu

"Mozek sám skáče z tématu na téma a mysl mu nekontrolovatelně odplouvá jinam," popisuje projevy ADHD Alena Spálenská. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Mozek sám skáče z tématu na téma a mysl mu nekontrolovatelně odplouvá jinam,“ popisuje projevy ADHD Alena Spálenská. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Se zkratkou ADHD se často pojí představa neposedného chlapečka s „papírem“ na omluvu zlobení. Ve skutečnosti jde ale o poměrně rozšířenou poruchu pozornosti spojenou s hyperaktivitou, kterou u sebe v poslední době objevují i dospělí. Diagnóza jim pak často přinese úlevu a pomůže pochopit jejich dosavadní problémy táhnoucí se mnohdy od dětství – nesoustředěnost či roztěkanost ústící ve frustrace, někdy i deprese či závislosti.

Třiadvacetiletá Alena Spálenská přišla na to, že má ADHD, teprve před dvěma lety, když se učila na státnice z žurnalistiky. Napověděl jí TikTok, když jí začal nabízet spoustu videí o této poruše, v nichž se až podezřele poznávala. Nyní studuje psychologii a na sociálních sítích šíří o ADHD osvětu.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Jak funguje mozek s ADHD a jak se to projevuje v běžném životě.
  • Kdy má smysl vyhledat pomoc.
  • Jak se nechat vyšetřit.
  • Jaké triky mohou pomoci se s poruchou lépe vyrovnávat.
  • Za co Alena Spálenská vděčí ADHD.

Na svém instagramovém profilu Můj ADHD mozek zmiňujete, že ADHD není jenom nepozornost, ale třeba i zesílené emoce, impulzivní nakupování nebo problémy se spaním. Co tedy lidé s ADHD prožívají?

Jejich mozek funguje úplně jinak, což se projevuje ve všech oblastech života. Pozornost je v něm porouchaná a nefunguje automaticky, ale manuálně. Je to, jako když člověk čte knihu a na konci stránky si uvědomí, že ji vůbec nevnímal. Akorát to tak má prakticky se všemi činnostmi a lze to zlomit jen s velkým vynaložením vůle. Je to velmi vyčerpávající.

Jako typický příklad mě napadá, že lidé s ADHD skáčou druhým do řeči. Což si lze vyložit jako nevychovanost. Ale pravý důvod je, že mozek sám skáče z tématu na téma a mysl mu nekontrolovatelně odplouvá jinam. To se děje pořád.

Když chci během rozhovoru poznamenat něco, co mě zrovna napadlo, mám tři možnosti: Buď skočit do řeči a mít to z krku, počkat, až druhý domluví, a smířit se s tím, že mezitím věc zapomenu, nebo si svou poznámku opakovat v hlavě a neposlouchat druhého. Takže skočit do řeči je bohužel ve výsledku nejefektivnější způsob komunikace.

Podle různých lidových teorií projevy hyperaktivity souvisejí s jezením sladkého, výzkumy to ale nepotvrdily. Jaké jsou vaše zkušenosti s cukrem?

Děti jsou možná na cukru rozjívenější. Mně ale funguje jako palivo pro lepší soustředění. Lidé s ADHD mají obecně tendenci častěji

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější