Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Orbán na cestě k nacismu a hledání cesty z plamenů

Viktor Orbán používá kontroverzní výroky s oblibou. Tentokrát ale zašel skutečně hodně daleko. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Viktor Orbán používá kontroverzní výroky s oblibou. Tentokrát ale zašel skutečně hodně daleko. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Lesy v Českém Švýcarsku hoří už čtvrtý den, oheň se rozšířil na rekordní plochu pět krát dva kilometry. A v Maďarsku se opět rozhořela diskuse o antisemitismu a lidských hodnotách. Na rozdíl od požáru víme, kdo zažehl úvodní jiskru. Jako obvykle to byl otevřeně neliberální premiér Viktor Orbán.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Markéta Boubínová.

Smíšená rasa a text hodný Goebbelse

Téměř neomezený vládce Maďarska premiér Viktor Orbán opět pokročil na své už více než desetileté cestě vzdalující se liberálním hodnotám, lidským právům a právnímu státu. A spolu s ním bohužel i celá země.

„Existuje svět, kde se evropské národy mísí s těmi, které přicházejí ze světa mimo Evropu, to je svět smíšených ras. (…) My v Karpatské kotlině nejsme smíšená rasa, ale směs národů žijících ve své evropské vlasti,“ pronesl Orbán v sobotu na festivalu v rumunském Sedmihradsku.

Na tomto místě maďarský premiér s oblibou šokuje svět svými výroky, v roce 2014 tam například poprvé vyhlásil, že Maďarsko už nebude liberální, ale neliberální demokracií.

Smíšená rasa, to je ovšem snad ještě silnější odvar Orbánovy rétoriky. Tentokrát ovšem zasáhl i místa, na nichž to zřejmě nečekal, a to ve své přímé blízkosti. V reakci na jeho plamennou řeč totiž vzápětí rezignovala jeho dlouholetá poradkyně Zsuzsa Hegedűsová. I ona použila ostrá slova.

„Že jste schopen pronést otevřeně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější