Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Názory na Čínu se v části světa zhoršují, na vztazích s ní se to neodráží, ukazuje průzkum

Ilustrační obrázek: Pixels Hunter, Adobe Stock
Ilustrační obrázek: Pixels Hunter, Adobe Stock

Negativní vnímání Číny ve světě roste a letos podle výsledku průzkumu veřejného mínění v některých zemích dosahuje historicky rekordně vysokých hodnot. Čína si chce zachovat tvář a úporně se snaží odvrátit kritiku, která se na ni valí ze všech stran. Porušování lidských práv, vojenská asertivita nebo i vměšování se do politiky jiných států mají závažné dopady – pohled veřejného mínění se však neprojevuje v bilaterálních vztazích států s Čínou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tým z Pew Research Center, nestranného amerického think tanku, koncem června zveřejnil průzkum veřejného mínění o Číně. Letos nasbíraná data ukazují rekordně negativní hodnocení. Paradoxem však je, že dvoustranné mezistátní vztahy jsou veřejností vnímány poměrně kladně.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Čína

Lidská práva

Průzkum veřejného mínění

Sin-ťiang

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější