Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co našel Mueller na Trumpa, už zajímá jen média, veřejnost má jasno. A prezidentovy vyhlídky vůbec nejsou špatné

Američtí demokraté a jejich příznivci doufají, že dlouho očekávaná zpráva zvláštního vyšetřovatele Muellera pomůže vystavit stopku Trumpovu dalšímu působení v Bílém domě. Pravděpodobně se mýlí. Foto: ČTK/ZUMA/Sin-chua
Američtí demokraté a jejich příznivci doufají, že dlouho očekávaná zpráva zvláštního vyšetřovatele Muellera pomůže vystavit stopku Trumpovu dalšímu působení v Bílém domě. Pravděpodobně se mýlí. Foto: ČTK/ZUMA/Sin-chua

Analýza Igora Lukeše: Pokud zvláštní vyšetřovatel nepředloží videozáznam, na němž Trump předává za deštivé noci v temné uličce do rukou ruského občana obálku s nápisem „Přísně tajné!“ a obratem od něj přijímá jinou obálku, z níž koukají peníze, nestane se asi nic. Fakta dnes zajímají málokoho.

Robert S. Mueller III., zvláštní zástupce ministerstva spravedlnosti USA pro vyšetřování vazeb prezidentské kampaně Donalda Trumpa k Rusku, má sice nadřízenými garantovány finanční prostředky pro svou práci až do září 2019, ale hlavní osobnosti už z jeho týmu postupně odcházejí. A tak je hlavní město USA Washington, kde vyšetřování probíhá, jako na jehlách.

Politici, jejich poradci a armády novinářů čekají na výsledky dvouletého vyšetřování s neskrývanou netrpělivostí. Televizní štáby jsou v plné pohotovosti, aby mohly okamžitě vyrazit do akce. Jejich přenosové vozy parkují před ministerstvem spravedlnosti, federálním soudem a na strategických místech okolo Kongresu, zkrátka všude, kde lze čekat první signály, že Mueller předal nadřízeným svůj konečný produkt.

Napětí, které ve městě vládne, je pochopitelné. Jde o hodně: Mueller a jeho vyšetřovatelé dostali za úkol zjistit, zda se Rusko pokusilo nelegálními machinacemi ovlivnit výsledek amerických voleb v roce 2016. Mají též za úkol zjistit, jestli se prezident Spojených států Donald Trump, jeho rodina nebo spolupracovníci dopustili nezákonné konspirace s ruskými zvláštními službami nebo osobami napojenými na Kreml a zda se Trump či jeho lidé pokusili vyšetřování nějakým způsobem mařit.

Je docela možné, že Muellerovi lidé cestou narazili na jiné, původně neznámé roviny případů, které jsou zákonem postižitelné. Může to být například krácení daní, praní špinavých peněz ve spolupráci s Vneshtorgbank (bankou, která pracuje pro ruskou vnější rozvědku SVR) a pobočkou Deutsche Bank v Moskvě nebo zneužívání finančních prostředků určených k prezidentské kampani pro uplácení prostitutek. Pokud vyšetřovatelé něco takového našli, je jejich povinností to do závěrečné zprávy zahrnout, protože je to nelegální.

Moc toho nečekejme

Přesto si myslím, že Muellerova závěrečná zpráva mnohé zklame. Je především pravděpodobné, že veřejnost bude mít přístup jen ke zkrácené verzi, v níž se navíc začerní důležitá jména a skutečnosti, které mohly být získány zpravodajskými prostředky. V takovém případě bych čekal, že republikáni i demokraté zprávu společně oslaví – jakkoli se to zdá na první pohled nemožné – jako vítězství.

Ještě jako ředitel FBI skládá Robert Mueller přísahu před svou výpovědí u sněmovního výboru pro spravedlnost. Foto: ČTK/AP

Pokud Mueller veřejnosti nepředloží videozáznam, na němž Donald Trump za deštivé noci v temné uličce předává obálku s nápisem „Přísně tajné!“ do rukou ruského občana a obratem od něj přijímá jinou obálku, z níž koukají peníze, republikáni triumfálně oznámí, že prezident je nevinen a celé vyšetřování bylo součástí demokratického honu na čarodějnice. Fakta dnes zajímají málokoho. Dokazují to případ sestřeleného letu MH 17 na Ukrajině, vražda Alexandra Litviněnka v Londýně či pokus zavraždit Sergeje Skripala a jeho dceru v Salisbury.

Všechny tři tragédie britské úřady profesionálně vyšetřily. A díky bellingcat.com dnes každý z nás může stisknutím tlačítka počítače zjistit jména a vidět tváře pachatelů, jejich pasy (včetně falešných), dozvědět se sériové číslo rakety BUK, která zasáhla civilní letadlo malajsijské společnosti, či pozorovat, jak její nosič cestoval ze základny v Kursku na východní Ukrajinu a zpět do Ruska.

A přesto kremelská propaganda tvrdí, že prý pro seriózní diskusi o případu a vině scházejí fakta a důkazy. Ministr zahraničí Sergej Lavrov říká, že se o těchto případech bude s novináři rád bavit – ale až Britové předloží důkazy. Je to očividná lež, ale funguje, protože například v České republice ji opakují nejen členové KSČ, ale i mnozí zdánlivě normální lidé včetně těch, kteří se narodili až po pádu husákovského komunismu.

Po Muellerovi se toho už mnoho nestane

Na Muellerovu zprávu se připravují též demokraté. Signalizují, že jejím zveřejněním Trumpovy skutečné problémy se zákonem teprve začnou. Kongresman Elijah E. Cummings řekl, že si Muellera váží a jeho dokument přijme s respektem. Tím prý ale nic nekončí. Jeho komise bude naplno dál vyšetřovat Trumpovy nezákonné kontakty s Rusy, maření spravedlnosti, zneužití moci a podvodné uplácení pornografické herečky.

Stejně k věci přistupuje další demokratický kongresman Ted Lieu. Pokud prý Mueller neprokáže, že se Trump dopustil nezákonného spolčení s Rusy, neznamená to, že je prezident nevinen v mnoha dalších bodech, z nichž ho jeho komise viní, a vyšetřování bude proto pokračovat dál. A konečně vlivný demokratický kongresman Adam Schiff řekl, že pokud v Muellerově zprávě nebude nic, zač by šlo prezidenta zbavit úřadu hned teď, nic se neděje, protože zůstává možnost Trumpa „obžalovat, až z úřadu odejde“.

Souhlasím s názorem Rudolpha W. Giulianiho, jednoho z mnoha Trumpových právníků. Ten řekl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější