Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Taxikářské melouchy, albánská mafie, mrtví civilisté, Mečiar: Nová videohra oživí Bratislavu 90. let

Vivat Slovakia - vítejte v divokých slovenských devadesátkách. Foto: Team Vivat
Vivat Slovakia – vítejte v divokých slovenských devadesátkách. Foto: Team Vivat

V příštím roce bychom se měli dočkat vydání slovenské open world hry zasazené do Bratislavy po rozpadu federace. Akce ze světa politických bojů, mafiánů a tajných služeb láká mimo jiné na dabing známých slovenských i českých herců.

Čím více času uplynulo od devadesátých let, tím zajímavější se zdají být pro nejrůznější tvůrce. Nejvýraznějším příkladem z poslední doby je nepochybně seriál Petera Bebjaka Devadesátky, který začátkem roku vysílala Česká televize.

Shodou okolností ve stejné době běžela crowdfundingová kampaň na podporu vydání videohry Vivat Slovakia, která se do poslední dekády minulého století chce vrátit v kulisách Bratislavy. Unikátní nápad spojit novodobou slovenskou historii a formát tzv. hry s otevřeným světem veřejnost zaujal – vybralo se téměř 60 tisíc euro, což činí šestinásobek požadované částky.

„Inspiraci jsme brali v Česku, kde se podařilo vysbírat velké sumy pro domácí videohry už víckrát,“ říká Roman Lipka z Teamu Vivat, producent hry. „Bulánci 2, Polda 7 či Život není krásný daly naději, že to jde i v našich malých republikách.“

Tím přitom inspirace českými hrami nekončí. Ačkoliv se o Vivat Slovakia často píše jako o „slovenském Grand Theft Auto“, vývojáři se netají obdivem k Mafii. Česká gangsterka zasazená do prohibičních USA, která letos slaví dvacet let od vydání, nabídla na rozdíl od zmíněné série GTA lineárnější herní zážitek, s důrazem na sevřenější vyprávění.

Podobné má být i Vivat Slovakia, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Videohry

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější