Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slavii by mohla připravit o titul asi už jen únava z nabitého programu. Sparta pošilhává po Lize mistrů

Guélor Kanga ze Sparty (uprostřed) se raduje se spoluhráči Benjaminem Tettehem (vlevo) a Costou z druhého gólu proti Sigmě Olomouc (2:1). Foto: Vít Šimánek, ČTK
Guélor Kanga ze Sparty (uprostřed) se raduje se spoluhráči Benjaminem Tettehem (vlevo) a Costou z druhého gólu proti Sigmě Olomouc (2:1). Foto: Vít Šimánek, ČTK

Deset kol (pět v základní, pět v nadstavbové části) před koncem ligové soutěže zvýšili fotbalisté Slavie náskok v čele tabulky na devět bodů. Pomohlo jim k tomu další zaváhání mistrovské Plzně v Teplicích (1:2). Na viktoriány se navíc dotahuje na jaře stoprocentní Sparta.

Sparťané v sobotu na Letné vyhráli 2:1 nad houževnatou Sigmou Olomouc, když po první půli prohrávali gólem do šatny 0:1. Ovšem po pauze proměnil Guélor Kanga v krátkém časovém sledu dvě penalty, čímž zařídil Letenským šesté jarní vítězství v řadě.

Sparta je tak na jaře jediným ligovým mužstvem, které vyhrálo všech šest duelů. Slavia ztratila tři body, Plzeň dokonce osm. Sparťané sice nadále ztrácejí na Slavii propastných čtrnáct bodů, ovšem plzeňský náskok stáhli ze třinácti na pouhých pět bodů. Když to takhle půjde dál, mohou zvadlé viktoriány v tabulce přeskočit a postoupit coby vicemistr do kvalifikace milionářské Ligy mistrů, byť do její náročnější nemistrovské fáze, kde číhají i celky z vyspělých fotbalových zemí (nikoliv však už z Anglie, Španělska, Itálie a Německa, jejichž čtyři nejlepší týmy jdou do základní fáze přímo).

Zdá se, že léčba novým sparťanským sportovním ředitelem Tomášem Rosickým pomáhá. Tým se na jaře rozjížděl pomalu – malá pražská derby proti Bohemians (1:0) a Dukle (3:2) vyhrál jen s hodně odřenými zády. Pak se ovšem objevil Bořek Dočkal, navrátilec z Číny, a kromě výsledků se zlepšily i výkony. Také se ukázalo, že si Dočkal ve středu hřiště vyhoví s Kangou, o čemž pochybovali někteří experti. Když v sobotu proti Olomouci Dočkal kvůli zranění lýtka nemohl hrát, bylo to na výkonu Sparty znát. Přesto nakonec dosáhla tří bodů.

Sparťané tak rázem mění zimní cíle. Místo třetího místa zaručujícího kvalifikaci Evropské ligy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější