Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Živě: V Českém Švýcarsku zbývá dohasit už jen 50 hektarů

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Rozsáhlý požár, který od 24. července sužuje Národní park České Švýcarsko, se hasičům daří zmenšovat. Zbývá dohasit jen zhruba 50 z původních 1060 hektarů. Počet zasahujících hasičů se během čtvrtka zmenšil na 750.

Sledujeme: Požár u Hřenska

Některé břízy už jsou až metr vysoké, během roku ještě vyrostou. Dá se předpokládat, že na podzim budou mít některé stromy i dva metry. „Teď, co je z takového našeho pozorovatelského nebo návštěvnického hlediska zajímavé, je, že člověk se v tom území nachází prakticky v nejmladším přirozeně vzniklém lese v Česku,“ řekl Salov. A protože požár v létě 2022 byl největší v Česku, zasáhl přes 1000 hektarů lesního porostu, jde i o největší plochu obnovujícího se lesa po požáru v zemi.

Národní park už několik lesních požárů zažil. Ten, který patří mezi větší z nich, zasáhl les u Jetřichovic v roce 2006. Šlo o výrazně menší plochu než v roce 2022. Opětovnému zalesnění pomáhají semena zdravých stromů, které oheň nezasáhl. „Byli jsme trošku zvědaví, jestli se i takto velké plochy spontánně zalesní náletem semen z pionýrských dřevin, a ukázalo se, že ano,“ uvedl Salov. Obnova ploch se podle něj liší tím, že jsou jednotlivě zalesněné oddíly na velké ploše dál od sebe, než tomu bylo zpočátku u Jetřichovic, kde dnes téměř nic nenaznačuje to, že byla oblast zasažená požárem.

Fotopasti odhalují obnovující se život v parku

Správa parku i různé výzkumné instituce umisťují na požářiště fotopasti za účelem monitoringu porostu i zvířat. Botanický ústav například vytvořil časosběr, na kterém je vidět, jak dynamicky se les obnovuje. Fotopasti také ukázaly, že zvířata po požáru plochu neopustila a v lokalitě se zdržují dál. „Platí to jak pro zvěř, jako jsou jeleni nebo srnci, tak i pro predátory od lišek až po vlka,“ řekl mluvčí.

Hned po požáru zaznamenala správa parku výskyt kudlanky nábožné. „Existuje k tomu šíleně rozmazaná fotka, ale my jsme ji objevili tady na tom území po požáru poprvé v Českém Švýcarsku,“ řekl ČTK Jakub Juda ze správy parku. Podle něj se nabízí otázka, zda se v lokalitě vyskytla už před požárem, jen nebyla vidět. „Ona vlastně expanduje přirozeně, protože je to teplomilný druh a s tím, jak se otepluje, tak se šíří,“ dodal Juda.

 


Křest N: Czechy. To nevymyslíš.
Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou.

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si v úterý 16. dubna od 19 hodin v Knihovně Václava Havla bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější