Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Velkou ofenzivu brzy nečekejte. Ukrajinci chtějí u Chersonu útočit jinak než Rusové na Donbasu

Foto: Ukrajinský generální štáb
Foto: Ukrajinský generální štáb
  • Místo frontálního útoku se Ukrajinci zřejmě budou snažit vyčerpat ruské okupanty.
  • Ukrajinská vláda potřebuje na jihu úspěch, jelikož osvobození těchto území slíbila svým obyvatelům.
  • Video dne – jak funguje Javelin. Střela vyletí do výšky a střemhlav zasáhne horní část obrněného vozidla.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků. Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 24. července. Aktuální stav na některých místech již může být jiný. Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Hlavní pozornost se přesouvá z východu na jih. Před týdnem jsme na tomto místě psali, že Rusové překvapivě brzy přerušili takzvanou operační přestávku na Donbasu a dali se znovu do pohybu. V následujících dnech však dosáhli jen menších územních zisků.

Koncem týdne západní analytici odhadli, že se Rusové na východě zanedlouho zastaví. Nedokážou prý už přiměřeně nahrazovat ztráty na lidech a materiálu.

Mezitím se daly do pohybu věci na jihu, kde ukrajinské politické vedení již několik týdnů slibuje rozsáhlou protiofenzivu. O víkendu se objevily informace o těžkých bojích u řeky Inhulec severovýchodně od Chersonu.

Ukrajinci překročili tuto řeku u vesnice Lozova a snaží si zde budovat předmostí. Naopak Rusové se je odtud snaží vytlačit. Během soboty přicházely zprávy o tom, že Rusové na východním břehu řeky kladou miny a rozmisťují dělostřelectvo, aby tyto pozice udrželi.

Podle analýzy amerického Institutu pro studium války (ISW) však boje o toto předmostí ještě nemusí být tou slibovanou protiofenzivou.

Překročení řeky podle ISW potvrdily obě strany.

Tři zasažené mosty. Že se však na jihu chystá něco velkého, začíná být evidentní i z dalších zpráv. O víkendu Ukrajinci útočili na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější