Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co udělá vládce Ruska, když vyhraje válku? A co když prohraje? To samé, už stovky let. Putin není výjimkou

Pokud eventuální Putinovi pohrobci provedou změny (třeba jako Chruščov, když se dostal k moci), bude se jednat pouze o změny kosmetické. Ilustrační foto: kremlin.ru
Pokud eventuální Putinovi pohrobci provedou změny (třeba jako Chruščov, když se dostal k moci), bude se jednat pouze o změny kosmetické. Ilustrační foto: kremlin.ru

Komentář Michaela Romancova: Rusko je přesvědčeno, že nikdy žádnou válku nezačalo. Vždy se stalo obětí agresora, jemuž se muselo postavit. Není to ani zdaleka pravda a má to i své důsledky v tom, jak se Rusko po jakékoliv válce chová. Co z toho vyplývá pro nás?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Výrok knížete Alexandra Něvského (1220–1263): „Kdo k nám s mečem přijde, mečem zahyne!“ je v Rusku často připomínán a směrem do zahraničí používán jako varování, respektive historií prověřený fakt. V posledních letech je veřejnosti opět intenzivně prezentována teze, že Rusko nikdy nevedlo válku, že do všech konfliktů – které nakonec vždy stejně skončily jeho vítězstvím, a tím pádem osvobozením nějakých utiskovaných – bylo buď vtaženo, nebo se jednalo o poslední možnost. Obojí je ostatně více než zřetelně vidět i v rámci současného dění.

Pravý opak je přitom pravdou. Od roku 1945

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Vladimir Putin

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější