Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Prezidentský průzkum: Babišova cesta na Hrad vede přes SPD, Nerudová nečekaně úspěšně „luxuje“ městské liberály

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Analýza: Půl roku před prezidentskými volbami si nejlépe vedou Andrej Babiš a Petr Pavel, solidní podporu má i Danuše Nerudová. S tímto zjištěním přišla v rámci červencového šetření agentura Ipsos. Deník N má exkluzivně k dispozici podrobná data výzkumníků. Ukazují, jaké silné a slabé stránky potřebují favorité voleb ve svých strategiích zohlednit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pokud by se v červenci konaly prezidentské volby, z prvního kola by podle výzkumu Ipsos do finále pohodlně postoupili Andrej Babiš (31,7 %) a Petr Pavel (23,8 %). S jistým odstupem se za nimi na třetí místo zařadila Danuše Nerudová (10,8 %), která poprvé překonala desetiprocentní hranici podpory.

Bližší pohled na data, která má Deník N k dispozici, ale ukazuje rozložení sil mnohem detailněji. Řada kandidátů loví podobné voliče, což může být pro jejich šance velmi limitující. To však rozhodně není případ Andreje Babiše.

Jeho silná pozice vychází z podpory mezi příznivci hnutí ANO a SPD. Výzkum ukázal, že v červenci by mu dalo hlas 72 procent podporovatelů ANO, kteří by šli k volbám. U voličů SPD by pak získal 42 % hlasů. Tyto zisky by pro něj znamenaly prakticky jistotu postupu do druhého kola voleb.

Babišova většina

To je pro Andreje Babiše povinná jízda: Jeho případným cílem je získat nejméně padesát procent plus jeden hlas v kole druhém. Jenže seskládat takovou podporu ani pro něj nemusí být zrovna snadným úkolem. Prvořadým cílem, na kterém Babiš s viditelným elánem pracuje na českých náměstích, je šikování vlastních příznivců.

„Nyní je ale situace taková, že existují stále nízké desítky procent voličů ANO, které by Andrej Babiš neměl v prvním kole jisté,“ popisuje Michal Kormaňák z Ipsosu.

Motivace Babišových „nevěrných“ jsou různé: Část vyčkává na jeho definitivní ujištění, že kandiduje, část jej preferuje v pozici premiéra, což se s hradními aspiracemi vylučuje, část by volila jiné kandidáty. Petru Pavlovi by v červenci z těch voličů ANO, kteří by šli k volbám, dalo hlas 15 %, necelá tři procenta by hlasovala pro Danuši Nerudovou a Josefa Středulu, po dvou procentech by oslovili i Marek Hilšer s Karlem Janečkem.

Dá se předpokládat, že pokud by Babiš někde neměl mít potenciální problém, jsou to voliči ANO. Potřebovat však bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Průzkum veřejného mínění

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější