Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: Je horko, co dodat?

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet si všímá extrémních teplot v Evropě, připomene mendelovské výročí a upozorní na to, že váš Facebook už teď možná vypadá jinak, než jste byli zvyklí.

Z Inspiračního fóra, což je součást výborného festivalu dokumentárního filmů Ji.hlava, se na mě obrátili s otázkou, jaké neexistující slovo mi schází „pro zachycení fenoménu souvisejícího s mým oborem či oblastí zájmu“. Po úvaze jsem došel k závěru, že žádné – slov je na světě podle mého názoru spíš nadbytek, myslím tím jak druhů, tak kusů. Ale rád tu výzvu předám dál. Jestli sami chcete vymyslet nějaký výstižný dobový neologismus, klidně mi ho pošlete, předám jim to a autorství vám rozhodně neupřu. Možná vás něco napadne právě nad dnešním seznamem odkazů, kterým jako vždy začínáme.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Jak to, že si datel nerozbije hlavu, když s ní celý život tluče do dřeva? (Vysvětlení: je to chybně položená otázka.)
  • Pozadí Wikipedie je v mnoha ohledech fascinující záležitost. Malé nahlédnutí do něj nabízí seznam dlouhodobých škůdců, kteří předělávají články podle svých obsesí nebo své politické agendy. Poslouží jako užitečné připomenutí, proč brát Wikipedii vždy s rezervou a její informace ověřovat.
  • Co by mohlo posunout lidstvo výrazně vpřed? Lepší řízení vědeckých institucí. Vlastně to je překvapivý názor, ale zní rozumně, když se nad tím pořádně zamyslíte. Podporuje jej třeba to, jak rychle se podařilo vyvinout covidové vakcíny, když se do toho napřelo opravdu všechno dostupné úsilí. Kdyby se je podařilo zopakovat ještě jednou směrem k univerzální vakcíně, možná bychom si covid mohli škrtnout ze seznamu svých starostí – ten je i tak dlouhý až dost.
  • Lidský protihráč byl příliš rychlý a strčil ruku do cesty robotickému manipulátoru. Výsledek: zlomený prst a efektní titulky typu „ruský šachový robot napadl protihráče“.
  • Lanýže možná zlevní – poprvé se podařilo řízeně je vypěstovat.
  • Wikienigma, encyklopedie nevyřešených vědeckých otázek. (Podle velmi zběžné prohlídky víceméně seriózní, velmi neúplná.)
  • Americký startup tvrdí, že se mu podaří „geneticky vzkřísit“ mamuty. A když ne mamuty, tedy aspoň chlupaté slony, kteří by mohli žít v podobných podmínkách jako kdysi mamuti.
  • Vyhřívaná sedadla v BMW jen po odblokování příslušné funkce v softwaru. (A pochopitelně: už se to podařilo hacknout.) Ukázka obecnějšího trendu: vyrábět stroje a přístroje rozmanitých konstrukcí je nehospodárné, více se vyplatí produkovat jen nejvíce vybavený model, a v těch levnějších některé funkce zakázat softwarově.
  • Ke vzniku více než poloviny druhů minerálů vyskytujících se na Zemi nějak přispěly živé organismy. Život si předělává planetu po svém od chvíle, kdy vznikl.
  • Mandelbrotova množina je stará vesta, zkuste fraktál Hořící loď.
  • Pro majitele iPhone: jak doopravdy vypnout wi-fi a Bluetooth (ne, letecký režim není totéž).
  • Člověk, který rozebírá věci a pak je fotografuje. (Hodně starý odkaz, ale ty obrázky stojí za to.)

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Americko-ruská dohoda o pokračování spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici je naprosto rozumná, ale v kontextu probíhající války překvapivá. Těžko

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější