Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

10 tipů na letní výlety za uměním po celém Česku: Do galerie, knihovny i na plovárnu

Potopa z tvorby Jiřího Příhody je také součástí aktuální výstavy. Foto: archiv Jiřího Příhody (Galerie Rudolfinum)
Potopa z tvorby Jiřího Příhody je také součástí aktuální výstavy. Foto: archiv Jiřího Příhody (Galerie Rudolfinum)

Mezi výlety do přírody nebo za poznáváním českých hradů a zámků se hodí schovat se občas před silným sluníčkem do chladu galerijních sálů. Nejen velké pražské výstavní domy, ale i spousta menších galerií i negalerií po celém Česku nabízí kulturní program, který stojí za to navštívit.

Nadace Mucha ve spolupráci se Senátem ČR představila v půlce července novou výstavu Mucha, Rodinná sbírka ve Valdštejnské jízdárně. Na rozdíl od aktuálně také probíhající expozice Alfons Mucha: eMOTION, která pochybným uměleckým způsobem uvádí do pohybu autorova díla, si výstava nehraje na nic nového či objevného.

A to je dobře. Citlivě dokumentuje Muchovu tvorbu, dostatečně podtrhuje význam jeho díla v kontextu moderních reklamních plakátů a přístupným způsobem vzdělává návštěvníka o známém českém autorovi a kontextu doby.

Vsadit na velké jméno

Na zvučné jméno jednoho umělce vsadily letos také jiné galerie. Oproti Valdštejnské jízdárně se ale v dalších výstavních síních návštěvník potká s moderními až současnými díly stále žijících autorů.

Ať už je jimi rozsáhlá expozice Jiřího Příhody VOID v pražském Rudolfinu, která představuje velkoformátové, s architektonickým citem promyšlené instalace, nebo například Svět abnormalit Karla Pauzera v ostravské Galerii výtvarného umění.

Českého sochaře, keramika a grafika představuje výstava skrze lepty ze 70. až 80. let, které odrážejí stejnou tematiku, jako jeho známější sochařská práce. Deformovaná

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější