Bistro N: Chcete umět afghánskou rýži? Rezignujte na gramy, litry, hodinky a odměrky

„Afghánské kabulí tak, jak se rodí v hrncích hospodyněk ze země pod Hindúkušem, asi uvařit nedokážete. Ale zcela jistě máte šanci se jeho chutí, vzhledem i vůní přiblížit originálu a oslnit návštěvu dokonalou imitací Orientu. Hlavně si ale pak na oběd nezvěte rodilé Afghánce. Zkazili by vám radost z výsledku, na kterém si dozajista pochutnáte,“ radí Petra Procházková.
Předem jedna důležitá technická poznámka. Kromě toho, jak se opravdu správně má připravovat dokonalé kabulí, tedy národní pokrm Afghánců – něco jako jejich knedlo, vepřo zelo – ke každému kroku uvedu, zda je možné ho přizpůsobit našim středoevropským podmínkám, či je možné ho zcela vynechat.
Věřte – a mám to vyzkoušené – že i tak budou vaše chuťové pohárky plesat.
Co budete potřebovat:
- Rýži, třeba 5 hrnků
- olej
- sůl
- mrkev, dvě hrsti
- rozinky, dvě o něco menší hrsti
- cukr, 2 lžíce
- římský kmín, kardamom, celou skořici, hřebíček.
Nákup základní suroviny: v Praze nebo v Kábulu
Základem je rýže. A už tady narážíme na zdánlivě nepřekonatelný problém. Kdysi jsem si přivezla svého čerstvého afghánského manžela do České republiky, a byla to jeho první cesta do Evropy. Vojenský speciál nás vzal na