Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko prý čeká rozpad. A část ruské emigrace, která se sjela do Prahy, se na něm chce podílet

Většina účastníků pražského Fóra svobodných národů Ruska si přeje rozpad impéria. Foto: Petra Procházková, Deník N
Většina účastníků pražského Fóra svobodných národů Ruska si přeje rozpad impéria. Foto: Petra Procházková, Deník N

Ruská emigrace a příslušníci četných národů žijících na území Ruské federace mají odlišné představy o budoucnosti své země. V Praze se koná jedno fórum za druhým. Setkání „svobodných národů Ruska“ má ze všech nejradikálnější program – konec Ruska. Někdo chce cíle dosáhnout se zbraní v ruce, někdo doufá, že se impérium rozloží samo.

Rusko je země terorista a je třeba zahájit jeho dekolonizaci. Většina účastníků Fóra svobodných národů Ruska se na této tezi shodla. Jaké Rusko by ale chtěli vidět představitelé různých etnických skupin včetně ruské po ukončení války s Ukrajinou, na to už existuje přibližně stejně názorů, jako vystoupilo tuto sobotu řečníků v pražském hotelu Pyramida.

Podoba budoucího, jak mnozí zdůrazňují, poválečného Ruska rozděluje zcela zásadně ruskou opozici v Rusku, v emigraci i národní politické elity reprezentující neruská etnika. Část ruských emigrantů dokonce vyzývala k bojkotu víkendové akce s tím, že je pořádána ukrajinskými tajnými službami a že právě Ukrajina nyní usiluje o likvidaci Ruska jako státu. Podobně před dvěma týdny označovala jiná část ruské emigrace 1. konvent ruských občanských hnutí, rovněž konající se v Praze, za „sjezd agentů a ruských imperialistů“.

Rusko je fake? Potlesk, smích i rozpaky

Ti, kteří svolali Fórum svobodných národů Ruska, pozvali především aktivisty, politiky včetně několika exministrů zahraničí například Ukrajiny či Polska a vůdce jednotlivých etnik obývajících dnešní území Ruska. Především ti usilují o co nejrychlejší dekolonizaci, tedy rozpad Ruska. Překvapivě se k nim ale přidala i řada Rusů. Vznik blíže neurčeného počtu národních států na dnešním území Ruské federace byl vyhlášen de facto za jednotný cíl shromáždění. Někteří dokonce předpokládají, že Rusko jako takové zcela zmizí ze zemského povrchu. Rusové se podle této radikální skupiny stanou občany národních republik, ale svou vlastní mít nebudou.

Například podle Andreje Kuročkina, ruského režiséra a dokumentaristy žijícího v ČR, Rusko na existenci nárok nemá. Historicky se podle něj u Rusů rozvinula zcela zvláštní morálka, která není pro Evropany pochopitelná. „Pro nás je přípustné obelhat či ukrást, abychom přežili. Čest a důstojnost není pro Rusy vůbec důležitá,“ prohlásil a sklidil potlesk části sálu. „Rusko je fake. Neexistuje. Ani ruský

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější