Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nejsme žádní mafiáni.“ Rakušan byl opět zvolen předsedou Starostů, neměl protikandidáta

Předsedou hnutí STAN zůstává vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předsedou hnutí STAN zůstává vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Starostové a nezávislí potvrdili v čele strany Víta Rakušana. Neměl protikandidáta, hlasovalo pro něj 292 delegátů. Prvním místopředsedou byl zvolen poslanec Lukáš Vlček. Hnutí na mimořádném sněmu v Hradci Králové hledá cestu z nejhlubší krize, kterou ve své historii zažívá.

Právě volba nového vedení je klíčovou událostí sněmu. Rakušan už ve svém úvodním slově neskrýval, že se Starostové potýkají s velkými problémy. „Přiznejme si, že jsme rekordmany v tom, kolik problémů jsme stačili nasekat v tak krátkém čase,“ konstatoval spolu s omluvou voličům.

„Můžeme si za to sami. Nic si nenamlouvat a nemalovat realitu příliš narůžovo je podmínkou pro to, abychom s tím mohli něco dělat,“ řekl delegátům.

O poznání přímější byl Rakušan ve svém kandidátském projevu. „Nejsme žádní mafiáni, žádná hlava hydry. Máme jednoho zatčeného politika, jiná strana má obžalovaného premiéra. Omluva je namístě, ale nyní již pracujeme a dívejme se do budoucnosti,“ řekl delegátům a vysloužil si potlesk.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

STAN musí podle jeho slov prokázat, že je „životaschopnou politickou silou“, a už nesmí dovolit žádné další zklamání voličů. „Musíme v této společnosti postavit hráz proti populismu a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněm hnutí STAN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější