Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policie chystá další výslechy v kauze Dozimetr. V plánu jsou developer, Polčák i Pospíšil

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Policie začala vyslýchat svědky v kauze Dozimetr. Už v červnu podávali svědeckou výpověď někteří členové dozorčí rady pražského dopravního podniku. V první polovině srpna se pak na policii chystají bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák a developer Serge Borenstein nebo bývalý člen dozorčí rady podniku Michal Zdeněk. Kromě nich mají na policii zamířit také europoslanci Stanislav Polčák (STAN) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Vysvětlení kvůli kauze Dozimetr už podal šéf dozorčí rady pražského dopravního podniku Adam Scheinherr (Praha sobě), který před dvěma lety podal trestní oznámení na dnes již stíhaného Mateje Augustína, který v podniku působil jako ekonomický ředitel.

„Už v červnu jsem byl podávat svědeckou výpověď. Určitě ale půjdu na výslech znovu, přesný termín ale nemám,“ řekl pro Deník N. Podle něj už byla na policii vypovídat také část lidí z dozorčí rady dopravního podniku. „Někdo už byl z dozorčí rady podávat vysvětlení v červnu, část lidí má jít v červenci a srpnu,“ dodal, aniž by jmenoval konkrétní členy dozorčí rady.

Šéf dozorčí rady tvrdí, že na policii byl podávat vysvětlení také šéf dopravního podniku Petr Witowski. „Ano, ten už na policii byl. Byl již před dvěma lety a byl podávat vysvětlení znovu tento červen,“ dodal. Witowski dotazy nechal bez reakce.

Policie v případu stíhá 13 lidí. Kolem Petra Hlubučka a Michala Redla podle ní vznikla organizovaná zločinecká skupina, která dosazovala své lidi do pražského dopravního podniku, vytipovávala zakázky a ovlivňovala je. Od podnikatelů, kteří měli o zakázky zájem, pak podle policie žádala úplatky, aby tendr dostali právě oni. Jindy zase měli uplácet člena dozorčí rady DP. Obviněni jsou i podnikatelé, kteří podle vyšetřovatelů úplatek zaplatili. Většinu stíhaných však policie viní právě z účasti na organizované zločinecké skupině a z přijetí úplatků.

Podle advokáta a bývalého státního zástupce Jana Vučky je běžné, že nastane nové kolo výslechů, když případ z fáze prověřování postoupí do vyšetřování. „V rámci prověřování policie může vyslýchat svědky a jejich výpověď se nazývá záznam o podání vysvětlení,“ říká Vučka pro Deník N.

„V další fázi vyšetřování se policie může rozhodnout, zda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Dozimetr

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější