Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pentagon varoval Pelosiovou před cestou na Tchaj-wan. Čínská armáda měla pohrozit, že její letadlo nenechá přistát

Joe Biden chce do konce tohoto měsíce telefonovat se Si Ťin-pchingem. (Archivní snímek z listopadu 2021). Foto: Jonathan Ernst, Reuters
Joe Biden chce do konce tohoto měsíce telefonovat se Si Ťin-pchingem. (Archivní snímek z listopadu 2021). Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu se na Tchaj-wan chystala už v dubnu, ale překazil to covid. Teď se možná blíží druhý pokus, jenže podle ministerstva obrany „není cesta dobrý nápad“. Pentagon má zjevně obavy z reakce Pekingu. Mluví se o tom, že čínská armáda vysílala do Washingtonu signály, že letadlo s Pelosiovou „nenechá přistát“. Joe Biden si chce zavolat se Si Ťin-pchingem.

Že Nancy Pelosiová na Tchaj-wan v příštích dnech odletí, není zatím vůbec jisté. Návštěva předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů ještě nebyla ani oficiálně potvrzena – na rozdíl od letošního dubna, kdy s ní už napevno počítali jak Američané, tak Tchajwanci, a nakonec z ní po pozitivním testu Pelosiové na koronavirus sešlo.

S informací o tom, že se Pelosiová chystá odletět podruhé, přišly tento týden Financial Times. Britský deník napsal, že demokratická politička svou odloženou cestu na Tchaj-wan zamýšlí uskutečnit někdy v průběhu srpna.

Historická tečka

Nancy Pelosiová by se tak stala nejvýše postaveným americkým politikem, který by spojeneckou ostrovní zemi oficiálně navštívil od roku 1997. Tehdy na Tchaj-wan odletěl Pelosiové předchůdce ve funkci šéfa Sněmovny reprezentantů, republikán Newt Gingrich.

Gingrich na Tchaj-wanu přistál těsně po své třídenní cestě do Číny a Tchaj-pej už tenkrát ujišťoval, že na podporu Spojených států se Tchajwanci mohou spolehnout. Zdůraznil to prý i během svých jednání s představiteli Komunistické strany Číny v Pekingu.

„Řekl jsem jim, že Tchaj-wan budeme bránit. Tečka,“ prohlásil tehdy. „Zarazilo mě, že se se mnou o tom vlastně vůbec nepřeli. Víceméně mi řekli, že invazi na Tchaj-wan neplánují, takže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Tchaj-wan

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější