Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Byli jsme něco jako startup, musíme začít znovu dělat politiku, říká Půta před sněmem STAN

STAN, Martin Půta. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
STAN, Martin Půta. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty musí Starostové a nezávislí zase začít dělat politiku a neřešit jen provozní problémy. Hnutí podle něj nezvládlo přechod z opozice do vlády. V rozhovoru popisuje některé důvody, proč podle něj hnutí STAN narazilo. „Když máte vybudované struktury na opoziční šestihlavý poslanecký klub, a najednou máte čtyři ministerstva a velký počet nových poslanců, kteří ani zvolení nečekali, je logické, že se stanou věci, které by se ve standardní politické straně nestaly,“ říká Půta.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Ovlivní kauzy hnutí STAN vztah hnutí se Starosty pro Liberecký kraj?
  • Jak Půta hodnotí dění u hnutí STAN v posledním půl roce?
  • Proč Starostové nezvládli přechod z opozice do vlády?
  • Co by nyní měl STAN dělat?

Mělo by se nyní na víkendovém sněmu něco upravit ve vztahu mezi Starosty a nezávislými a Starosty pro Liberecký kraj?

Myslím, že na našem vztahu formálně nebudeme upravovat nic. Měli jsme sněm Starostů pro Liberecký kraj (SLK), který byl asi tak středně bouřlivý – vzhledem k tomu, co se odehrává.

A závěr byl jednoznačný: Jsme partneři Starostů a nezávislých a nebudeme nynější situaci zneužívat a tvářit se, že s nimi nemáme nic společného. Máme senátory, máme poslance, jsme součástí toho proudu, i když máme v jednom kraji trochu zvláštně samostatné IČO nebo financování.

Předpokládám ale, že se naši delegáti v sobotu na sněmu aktivně zapojí do diskuse. Máme kandidáty, kteří se budou ucházet o místo v předsednictvu. Ve stanovách hnutí STAN je určené místo pro zástupce SLK. Nominovali jsme mého náměstka Honzu Svitáka, který by měl SLK nově zastupovat místo mě.

Jak se díváte na jednotlivé kauzy, respektive na dění kolem STAN v posledním půl roce?

Nezvládli jsme přechod z šestihlavého opozičního poslaneckého klubu, který ve Sněmovně nikdo nepotřeboval, do vládních lavic. Hnutí se i kvůli tomu, že se všichni začali věnovat jiné práci, pohybovalo trochu samospádem.

Když mluvíme o kauzách, jde o věci různé velikosti a různého formátu. Až na Hlubučka ale mají jedno společné. Předsednictvo si nebylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sněm hnutí STAN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější