Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentský průzkum: Babiš s Pavlem se stále drží v čele, Nerudová sílí a je třetí

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Půl roku před prezidentskými volbami si pohodlný náskok stále udržují expremiér Andrej Babiš a bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel. Předsedu hnutí ANO by nyní v prvním kole volilo bezmála 32 procent lidí, Pavel by oslovil necelých 24 procent voličů. Desetiprocentní hranici podpory by poprvé překročila bývalá rektorka Danuše Nerudová, která boduje zejména u mladých voličů. Ukázal to průzkum agentury Ipsos.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Přestože Babiš v prezidentských průzkumech vychází pořád jako hlavní favorit prvního kola, stále oficiálně neoznámil, zda se do boje o post hlavy státu pustí. Všeobecně se to očekává, sám předseda hnutí ANO chce své rozhodnutí oznámit až na poslední chvíli. Pohodlnou nominaci by ostatně získal od svých vlastních poslanců, jak už dříve naznačil.

Babiš navíc zhruba od půlky května kontinuálně objíždí Česko, podle jeho tvrzení jde o kampaň k podzimním komunálním a senátním volbám.

Petr Pavel, který v aktuálním průzkumu agentury Ipsos vychází jako druhý na pásce, již oznámil, že do prezidentských voleb půjde. U dohledového úřadu zaregistroval transparentní účet, na nějž vybral zatím více než tři miliony korun, a začal také se sběrem podpisů nutných pro kandidaturu. Formální start kampaně si však schovává na konec léta.

Jeho téměř čtvrtinová podpora by mu stačila na postup do druhého kola. Data Ipsos ukazují, že si Pavel solidně vede mezi všemi věkovými

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější