Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Rusové na jihu znervózněli, Ukrajinci přesnými údery poničili důležitý most

Ukrajinci poničený Antonovský most. Koláž: Denník N
Ukrajinci poničený Antonovský most. Koláž: Denník N
  • Most u Chersonu zůstal stát, ale útok ukázal zranitelnost okupačních jednotek.
  • V Donbasu probíhají prudké boje zvláště ve vesnicích poblíž Siverska.
  • Západní analytici se obávají, že Putin může pohrozit jadernými zbraněmi, pokud dojde k protiofenzivě.
  • Video dne: Vystřel a zmiz. Jak vypadá souboj dělostřelectva.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 19. července. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Rakety zasáhly důležitý most. Přestože se v Donbasu znovu rozhořely těžké boje, hlavní událostí včerejšího dne byl ukrajinský raketový útok na jihu. Pravděpodobně pomocí amerických raketometů HIMARS zasáhli vojáci Antonivský most, který je jedním ze dvou přechodů přes řeku Dnipro u Chersonu.

Most zůstal stát, což některé ruské kanály interpretují jako ukázku toho, že západní zbraně nejsou tak účinné, jak si Ukrajinci myslí. Po mostě stále jezdí auta, jinou otázkou však je, zda je nadále použitelný i pro těžkou obrněnou techniku. Jinak řečeno, jestli by se nezhroutil, kdyby na něj vjela kolona tanků, z nichž každý váží desítky tun.

Podle britského ministerstva obrany bude most nadále funkční, Rusové však zjevně znervózněli. Ve svém ranním hlášení Britové napsali, že útok poukázal na zranitelnost ruských sil v jižních regionech.

„Je to jeden z pouhých dvou silničních přechodů přes Dnipro, kterými může Rusko zásobovat nebo stahovat své síly na západ od Dnipru včetně města Cherson, jehož držení je pro Rusko politicky i symbolicky důležité,“ píše britské ministerstvo obrany.

Průběh útoku zřejmě vypadal následovně: Ukrajinci mířili na silnici, která vede přes most. Během úterý ji zasáhli nejprve jednou raketou, čímž si ověřili, že dokážou tento cíl trefit. Za několik hodin následovala salva dalších raket.

Dokazuje to například video, které přímo na mostě natočil jeden z místních proruských publicistů. Díry po zásazích raketami jsou jedna vedle druhé, což ukazuje na jejich mimořádnou přesnost. Rakety přitom Ukrajinci vystřelili z pozic vzdálených desítky kilometrů a šest z nich dopadlo na malou plochu o rozloze deset metrů čtverečních.

Ruské kanály tvrdí, že most celkem zasáhlo jedenáct raket, které dopadly na různá místa stavby.

https://twitter.com/TSzulc_/status/1549661933787381761?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1549661933787381761%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fdennikn.sk%2F2940350%2Fvyvoj-bojov-146-den-rusi-na-juhu-znervozneli-ukrajinci-presnymi-udermi-poskodili-dolezity-most%2F

Co tím Ukrajinci sledují. Antonivský most je velmi důležitý pro ruskou logistiku. Pomocí něj zásobují okupační jednotky na pravém břehu Dnipru.

„Dolní tok Dnipra představuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější